Iguman Sava Janjić: Put od Dečana bi trebalo izgraditi na drugom mestu 1Foto: Screenshot Facebook/Sputnik Srbija

Iguman manastira Dečani, Sava Janjić, rekao je da bi put od Dečana do Plava trebalo izgraditi na drugom mestu i ukazao da bi planirana trasa oštetitila manastir iz ekoloških razloga, usled zagađenja, buke i tako negativno uticala na crkvu.

„Zabrinuti smo zbog ove odluke, jer smo ranije pročitali da je Vlada Kosova odlučila da obustavi radove dok premijer ne dođe u posetu opštini i manastiru kako bi razgovarali o ovom pitanju”, rekao je Janjić za Kljan Kosova.

Prema njegovoj oceni, „ovo je nesrećan razvoj događaja i nadamo se da će izvršna vlast dati sve od sebe da zaštiti zakon”.

Kako prenosi portal Kossev, Janjić je podsetio da „ovde postoji lokalni put koji prolazi kroz posebno zaštićeno područje” i naglasio da lokalni put za manastir nikada nije bio problem.

„Problem je nastao onda kada je doneta odluka o izgradnji magistralnog puta do Crne Gore, tranzitnog puta, većeg, sa visokim stepenom saobraćaja i teškim vozilima, što će oštetiti životnu sredinu manastira, stvoriti zagađenje, buku i negativno uticati na crkvu”, ukazao je iguman.

„A na osnovu zakona o posebnim zaštićenim oblastima koji je donešen u Skupštini Kosova, izgradnja takvih puteva je zabranjena zakonom”, zaključio je Janjić.

Gradonačelnik Dečana: Zakoni koji sprečavaju izgradnju diskriminatorni prema građanima

Gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, pozvao je kosovske institucije da uzmu u obzir njegove zahteve u vezi sa izgradnjom puta od Dečana do Plava, piše Epoka e re.

On je rekao da će se radovi na ovom putu nastaviti i ocenio da su zakoni koji sprečavaju izgradnju ovog puta nefer prema građanima Dečana.

„Ovi zakoni su nepravedni i diskriminišući za građane opštine Dečane, jer pravo ne može da se uskrati za 70 hiljada građana opštine Dečane”, objasnio je Ramosaj.

„Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, naša opština ima 41 hiljadu 167 stanovnika i oko 30 hiljada stanovnika koji žive vani. Diskriminišuće je to da ovim stanovnicima ne dajete nadu i motivaciju da žive u ovom gradu”, rekao je Ramosaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari