Sava Janjić: Srpski manastiri nisu deo albanske istorije 1Foto: Screenshot Facebook/Sputnik Srbija

Iguman Manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, rekao je danas da je zabrinut zbog pokušaja da se manastiri Srpske pravoslavne (SPC) na Kosovu i u Metohiji predstave kao deo albanske istorije.

„Ozbiljno smo zabrinuti za manastire SPC na Kosovu i Metohiji, jer je u poslednjih 20 godina ‘mira’ i pored međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji uništeno 150 naših crkava i manastira. Pokušaji da se naša baština predstavi kao deo albanske istorije stalno se nastavljaju i primetni su u medijima, u obrazovnom sistemu, na društvenim mrežama“, rekao je iguman za nova.rs.

Pitao je da, „ako su ovo albanske crkve, zašto su ih Albanci napadali i spaljivali poslednjih 20 godina?“.

„Naravno, istorija se ne piše po lepim željama, nego na osnovu činjenica, a toliko je mnogo dokumenata i svedočanstava ne samo domaćih, već i međunarodnih istoričara i putopisaca, kao i srednjovekovnih i osmanskih izvora iz prve ruke koji jasno govore čiji su ovo manastiri i crkve“, podsetio je iguman jednog od najznačajnijih srednjevekovnih manastira.

Sava Janjić je naveo da je SPC pravni vlasnik srpske baštine na Kosovu, što stoji i u kosovskim zakonima.

„Ali, kulturna baština celog sveta, ima veliki značaj i za sve koji žive na KiM i u celom svetu, te treba da budu u funkciji zbližavanja ljudi, a ne njihovog sukobljavanja. Naša Crkva je na ovim prostorima imala kontinuirano konstruktivan stav protiv svakog nasilja i zato je toliko mnogo međunarodnih posetilaca i zvaničnika koji dolaze u naše svetinje i razgovaraju s nama. Posetioce pokušavamo da upoznamo sa istorijom našeg naroda i svetinja i verujemo da to može da doprinese boljem rešavanju postojećih problema“, rekao je iguman.

Sava je kazao da je sadašnja izgradnja magistralnog puta kroz zaštićenu zonu Manastira Visoki Dečani zasad zaustavljena i da su ambasadori vodećih zapadnih zemalja nakon posete opštini i manastiru nedavno „vrlo jasno“ poručili da se zakon mora poštovati.

Jer „izgradnja ovakvog puta u specijalnoj zaštićenoj zoni je zabranjena i takva saobraćajnica nanela bi veliku štetu okolini manastira i samom manastiru zbog povećanog saobraćaja, prolaska teških vozila, buke i zagadjenja“, rekao je iguman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari