Sava kod Šapca u porastu, za vikend moguća redovna odbrana od poplava 1Sava kod Šapca u porastu Foto: K. V. / Danas

Vodostaj reke Save kod Šapca jutros je iznosio 274 centimetra, a narednih dana očekuje se veći porast, kaže za Danas hidrolog Dejan Vladiković iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Porast se očekuje zbog velikih padavina na slivovima reka Lima i Drine, kao i na gorenjim tokovima Save.

– To će uticati na porast vodostaja Save kod Šapca i mi očekujemo da ćemo, već za vikend, ući u redovnu odbranu od poplava, što je prvi stepen odbrane. O tome je obavešteno Javno vodoprivredno predzeće, kao i Sektor za vanredne situacije, objašnjava Vladiković.

Da li će doći i do uvođenja vanredne odbrane od poplava, znaće se, kaže, narednih dana o čemu će javnost na vreme biti obaveštena.

Što se tiče ostalih vodotoka, manji i umereni porast zabležen je na slivovima reka Jadar i Kolubara, ali je to daleko od granice za upozoravanje, dok je vodstaj na Drini veoma visok.

– Ona je primila svu vodu koja je stigla iz Crne Gore iz Lima i reka Tare, Ćehotine i Pive, tako da je od jutros kod hidrološke stanice Radalj, kod Zvornika, vodostaj 426 centimetara, što je dosta visoko, kaže hidrolog.

I u sledeća 24 časa doći će do novog porasta vodostaja na reci Drini.

– Očekujemo da će rasti najmaje još pola metra do 80 centimetara, što zavisi i od dinamike rada hidroelektrana, objašnjava naš sagovornik.

U priobalju reke Drine građani se, u naredna 24 sata, upozoravaju na oprez, jer može doći do manjih i umerenih razlivanja.

– Nakon toga ide pad temperature i te padavine bi prešle u sneg u višim predelima, a u nižim, će doći do pojave manjeg snega, zaključuje Vladiković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari