Drugi krug predsedničkih izbora u Zimbabveu, koji je održan juče, započeo je malim odzivom glasača za razliku od martovske izborne trke. Opozicioni lider Morgan Cvangiraji nedavno je odustao od učešća na izborima jer su se njegove pristalice našle na udaru nasilja. On im je poručio da ukoliko moraju da glasaju da bi sebe zaštitili od napada, da tako i učine, ali je jučerašnji dan opisao kao „sramno poniženje“ za zemlju.

Drugi krug predsedničkih izbora u Zimbabveu, koji je održan juče, započeo je malim odzivom glasača za razliku od martovske izborne trke. Opozicioni lider Morgan Cvangiraji nedavno je odustao od učešća na izborima jer su se njegove pristalice našle na udaru nasilja. On im je poručio da ukoliko moraju da glasaju da bi sebe zaštitili od napada, da tako i učine, ali je jučerašnji dan opisao kao „sramno poniženje“ za zemlju. „Znamo da želite mirne demokratske promene u zemlji. Ne rizikujte svoje živote. Molimo vas da, ukoliko je to moguće, ne izađete na izbore. Međutim, ako ste prinuđeni da glasate za Mugabea jer strahujete za svoj život, učinite to“, rekao je Cvangiraji u svom obraćanju narodu. Predsednik Robert Mugabe ignorisao je apele svetskih lidera da odloži izbore. Šef zimbabveanske države, koji je na vlasti 28 godina, nazvao je afričke lidere, koji su pozvali na odlaganje izbora, smešnima.
„Čak i danas oni traže da odložim izbore. Kakva je to glupost“, rekao je on tokom poslednjeg govora u izbornoj kampanji i pozvao birače da izađu u što većem broju na izbore. Mugabe je zabranio posmatračima iz zapadnih zemalja koje su kritikovale njegovu vladu da prisustvuju izbornom procesu, kao i ulazak u zemlju stotinama stranih novinara. Lokalni posmatrači rekli su da su pretrpeli maltretiranja i zastrašivanja od strane vladinih pristalica i da zato nisu prisustvovali jučerašnjim izborima. Zimbabveanske izborne vlasti zaposlile su širom zemlje hiljade ljudi koji su radili na 8.000 izbornih mesta. Policija iz Zimbabvea saopštila je da MDC planira da osujeti izbore, te je upozorila da će na svaku nezakonitu aktivnost odgovoriti „svom snagom zakona“. Izborne jedinice, na kojima nije bilo objektivnih posmatrača, zatvorene su u sedamnaest časova po lokalnom vremenu.
Savet bezbednosti UN razmotriće sledeće nedelje uvođenje novih sankcija Zimbabveu, rekao je juče šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer. „Ovo je povezano sa najavom SAD, koje sada predsedavaju Savetu bezbednosti UN, da će počevši od sledeće nedelje, od ovog ponedeljka, biti razmotreno da nove sankcije stupe na snagu u zemlji“, rekao je on novinarima. Generalni sekretar SAD Kondolisa Rajs rekla je da će Vašington konsultovati ostale zemlje članice Saveta bezbednosti UN o „sledećim koracima“ koje bi možda trebalo preduzeti. Šefovi diplomatija iz zemalja članica Grupe osam (G8), koji zasedaju u Japanu izjavili su da ne mogu prihvatiti vladu u Zimbabveu kao legitimnu jer „ona nije izabrana voljom naroda“. „Osuđujemo akcije zimbabveanskih vlasti – sistematsko nasilje, opstrukciju i zastrašivanje, što je onemogućilo da drugi krug predsedničkih izbora bude slobodan i fer“, navodi se u saopštenju šefova diplomatija G8. Italija je najavila da će zatražiti od ministara spoljnih poslova EU da razmotre povlačenje evropskih ambasadora iz Zimbabvea. Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je da je zatražio od svog francuskog kolege Bernara Kušnera da pokrene pitanje uvođenja novih sankcija Zimbabveu, s obzirom na to da Francuska 1. jula preuzima predsedavanje EU.
U saopštenjima dopisnika iz Zimbabvea navodi se da nikada nisu prisustvovali tako zastrašujućim izborima jer je narod svestan da ako ne izađe nas izbore i nema mastila na prstu kao dokaz za to, rizikuje da bude predmet gnusne odmazde razbojnika vladajuće Zanu-PF partije. Dipisnici dodaju da ako se neko i usudi da da glas Cvangiraiju, čije se ime još uvek nalazi na glasačkom listiću, njegov će identitet biti otkriven, te mu preti opasnost od nasilja. Mugabe je saopštio da je i dalje „otvoren za pregovore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari