Savet Evrope ponovo razmatra (ne)sprovođenje presude u slučaju nestale bebe 1Savet Evrope Foto: B. Cvejić

Komitet ministara Saveta Evrope na sastanku u Strazburu od 4. do 6. juna razmotriće između ostalog i sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nestale bebe u Srbiji.

Komitet ministara SE nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava na redovnim sastancima četiri puta godišnje.

Kako je saopšteno iz Strazbura, kada je u pitanju Srbija biće razmotreno sprovođenje presude u slučaju Zorice Jovanović kojoj još nisu dostavljene informacije o sudbini njenog deteta koje je navodno umrlo u porodilištu.

Odluka Komiteta ministara SE biće objavljena po završetku trodnevnog sastanaka.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović iz 2013. godine Srbija je morala da u roku od tri meseca isplati 10.000 evra naknade, jer je njeno dete rođeno 1983. godine upisano u knjigu rođenih, ali ne i umrlih. Sud je zaključio da je tužiteljki oštećeno pravo na porodični život i obavezao Srbiju da u roku od godinu dana odgovori majci šta se desilo s njenim detetom.

Poslednji put Komitet ministara razamtrao je sprovođenje te presude u decembru 2018 i tada je ponovo pozvao Srbiju da hitno preduzme sve mere kako bi se zakonski rešio slučaj nestalih beba.

U privremenoj rezoluciji Komitet ministara je naveo da srpske vlasti, iako su bile u obavezi prethodnim rezolucijama, nisu usvojile zakon kojim bi se uspostavio mehanizam za pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.

Prema nekim podacima, u Srbiji je za više decenija bilo oko 5.000 slučajave nestalih beba, dok je po podacima MUP-a iznetim prošle godine, podneto oko 615 krivičnih prijava za otmicu novorođenčadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari