Savet za štampu: Drastično prekršen kodeks 1Foto: Stefana Savić (arhiva)

Upravni odbor Saveta za štampu upozorava da je Srpski Telegraf, objavljivanjem uznemiravajućih fotografija tela i povreda na glavi ubijene Jelene Marjanović na naslovnoj strani današnjeg broja, drastično je prekršio Kodeks novinara Srbije.

Upravni odbor podseća da Kodeks zabranjuje novinarima da koriste neprimerene, uznemiravajuće, pornografske i druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu.

Prema stavu Upravnog odbora, Srpski telegraf, suprotno Kodeksu, ne poštuje ni prava i dostojanstvo žrtve zločina, ali ni pravo na pretpostavku nevinosti osumnjičenog za ubistvo, čija je fotografija tako?e objavljena uz tvrdnju da joj je on „smrskao glavu“.

Savet za štampu ocenjuje da ovakvo, krajnje neprimereno, neetičko i senzacionalističko „izveštavanje“, ne samo da ni na koji način ne doprinosi boljem infomisanju javnosti, što je osnovni zadatak medija, već nanosi štetu, kako ljudima o kojima se izveštava, tako i čitavoj novinarskoj profesiji i javnom interesu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog toga što je list Srpski telegraf danas na naslovnoj strani objavio uznemiravajući sadržaj, čime je prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima i Kodeks novinara Srbije.

Dnevni list Srpski telegraf je na naslovnoj, kao i na prvim stranama, objavio uznemiravajuće fotografije sa mesta ubistva pevačice Jelene Marjanović, saopštava UNS.

Udruženje podseća da je članom 79. Zakona o javnom informisanju i medijima propisano da se „prikazom ili opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme e povrediti dostojanstvo žrtve nasilja“.

Kako UNS ukazuje, tim fotografijama i tekstom povređeni su Kodeks novinara Srbije u delovima koji propisuju zaštitu prava na dostojanstvo žrtve zločina, pretpostavka nevinosti osumnjičenog i prava žrtvine maloletne ćerke.

U saopštenju UNS upozorava novinare da su, u skladu sa Kodeksom, dužni da vode računa o tome da izvori informacija često slede svoje interese ili interese grupa kojima pripadaju i njima prilagođavaju svoje iskaze.

Prošle godine Savet za štampu je utvrdio da je u 2017. i 2016. godine najdrastičnije kršenje Kodeksa novinara bilo u slučaju ubistva Jelene Marjanović, podseća UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.