Savet za štampu: List Danas prekršio Kodeks novinara Srbije 1Foto: Press centar

Tekstom „Traže smenu apotekarke zbog kritike vlasti na Fejsbuku“, objavljenim 30. septembra 2021. godine, u štampanom i onlajn izdanju, dnevni list “Danas”, prekršio je Kodeks novinara, ocenjeno je na sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Komisija za žalbe Saveta za štampu, na sednici održanoj 27. decembra 2021. godine, većinom glasova donela je odluka da je Danas ovim tekstom prekršio je tačku 4 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da, kada je to neophodno, konsultuje što više izvora i da im omogući da iznesu svoj stav.

Kako se dodaje, naš list prekršio je i tačku 2 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj novinar ne sme slepo da veruje izvoru informacija, odnosno da mora da vodi računa o tome da izvori informacija često slede svoje interese ili interese društvenih grupa kojima pripadaju i prilagođavaju svoje iskaze tim interesima.

„Odlučujući o žalbi Zorana Jevtića, predsednika opštine Mali Zvornik, Komisija je zaključila da je novinarka je, bez ograde i dalje provere, prenela sve što je sagovornica rekla, ne vodeći računa o tome da novinar ne sme slepo da veruju izvoru, koji može da sledi svoje interese i da tome prilagođava iskaze. Takođe, kako je zaključila većina članova Komisije, prekršena je i tačka 4 poglavlja I, koja propisuje obavezu novinara da konsultuje više izvora i da im omogući da iznesu svoj stav. U ovom slučaju, tekst je zasnovan na izjavama samo jedne sagovornice i nije ponuđena mogućnost osobama o kojima ona govori da iznesu svoju verziju tih događaja“, navodi se u Odluci Komisije.

Komisija za žalbe ukazuje i na to da je, bez obzira što podnosilac žalbe ima pravo da ne prihvati predlog redakcije da pošalje demanti, u ovom slučaju to trebalo uraditi.

Budući da se tekst bavi temama od javnog značaja, bilo bi važno da predsednik opštine, kao javni funkcioner, u odgovoru listu “Danas” razjasni sporne detalje u vezi sa objavama na društvenim mrežama sagovornice lista, kako bi građani znali šta se dogodilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari