Savet za štampu: Novinari da ne narušavaju privatnost Monike Karimanović i njene porodice 1Novine, štampa, mediji, print

Savet za štampu apelovao je danas na sve novinare i urednike štampanih i onlajn medija da prestanu da narušavaju privatnost i dostojanstvo Monike Karimanović i njene porodice.

Neetično ponašanje medija u ovom slučaju, kako je naveo Savet, kulminiralo je objavljivanjem fotografija devojčice u sanitetskom vozilu, kao i iznošenjem detalja o njenom zdravstvenom stanju i povredama.

Prema Kodeksu novinara Srbije novinar je obavezan da poštuje „privatnost, dostojanstvo i intergitet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina“.

„Novinar mora da bude svestan moći medija i težine mogućih posledica na žrtvu, ali i počinioca, te ne bi smeo da prenese podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve – čak i ukoliko ih dobije od nadležnih državnih organa, u ovom slučaju od lekara i policije“, piše u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, identitet devojčice je, nažalost, morao da bude otkriven kada je počela potraga za njom, ali u trenutku kada je pronađena, prestala je potreba za tim i više nema nikakvog opravdanja za izveštavanje o njenoj i privatnosti njene porodice.

„Zbog toga molimo medije da imaju u vidu budućnost ovog deteta, da pokažu bar malo iskrene empatije za nju i njenu porodicu i da sebi ne dozvole da je zarad tiraža ili klikova dodatno traumatizuju“, naveo je Savet za štampu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari