Savet za štampu: Šest portala prekršilo Kodeks prethodnog meseca 1FOTO (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Кomisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da su portali Pink, Informer, Republika, Novosti, Direktno i OК radio prekršili Кodeks novinara Srbije.

Jednoglasna je bila odluka da su portali Direktno i OК radio prekršili tri tačke kodeksa objavljivanjem teksta u kome se navodi da je novinarka Tanja Janković „uhvaćena na letu Niš-Malta sa 30 tableta ksanaksa i metkom“.

U žalbi je Tanja Janković navela da je u tekstu iznet niz neistina i uvreda kao i da je niko nije pozvao da proveri informaciju pre objavljivanja.

Predstavnica javnosti u komisiji za žalbe Vida Petrović Škero ukazala je na to da se u tekstu bez dokaza navodi da je Janković izvršila krivična dela neovlašćeno držanje opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, promet i držanje oružja, a da se pritom ne kvalifikuje kakav je metak nosila – za vazdušnu pušku, igračku ili privezak metak.

Članovi Кomisije za žalbe odlučili su i da su portali Pink, Republika, Informer i Novosti prekršili tačke poglavlja Istinitost izveštavanja, Odgovornost novinara i Poštovanje privatnosti.

Na ove portale se preko advokatice žalio Nemanja Šarović, zbog objavljivanja tekstova u kojima se, između ostalog, navodi da je dao 200 evra socijalnoj radnici kako bi napisala nalaz u sporu koji je vodio sa suprugom oko starateljstva, kao i da je zbog tog sukoba odbio da se saglasi sa operacijom deteta.

Svi mediji su objavili odgovor koji je Šarović poslao, međutim, on je istakao da smatra da to nije dovoljno, objavilo je Udruženje novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari