Savetnica kosovskog premijera: Mali broj Albanaca zaposlen u zdravstvu na jugu Srbije 1Foto: Pixabay/Valelopardo

Savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija i političarka iz Preševa Ardita Sinani izjavila je da u zdravstvenim ustanovama na jugu Srbije, na koje je upućeno i albansko stanovništvo koje živi na tom području, radi manje od 20 odsto Albanaca.

Sinani je, kako prenosi portal Bujanovačke, iznela podatak da je među 1.382 radnika u domovima zdravlja u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, vranjskoj bolnici, Specijalnoj bolnici u Bujanovačkoj Banji i Sijarinskoj Banji samo 268 Albanaca.

„U Zdravstvenom centru Vranje, koji pruža zdravstvenu zaštitu sekundarnog nivoa stanovništvu Pčinjskog okruga, a Albanci čine gotovo 30 odsto, nema radnika iz ove nacionalne manjine među 700 zaposlenih. U lečlištu u Bujanovačkoj Banji među 51 radnika, takođe nema Albanaca“, navela je ona.

Po njenim rečima, najviše Albanaca zaposleno je u Domu zdravlja u Preševu – 184, od ukupno 231 radnika, dok u bujanovačkom Domu zdravlja radi 79 Albanaca i 147 Srba.

Dodala je da u Preševskoj dolini, kako Albanci nazivaju područje opština Bujanovac, Preševo i Meveđa, ni Program iz 2001, ni Sporazum o reorganizaciji Koordinacionog tela iz 2009, ni „Plan u sedam tačaka” nisu dali ni minimalne rezultate u integraciji Albanaca u regionalne i republičke državne institucije.

„Praksa pokazuje da postojanje pravnog osnova, bez postojanja političke volje Vlade, nije dovoljno da omogući integraciju nacionalne manjine“, zaključila je Sinani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari