Savez 90/Zelenih Srbije: Protiv smo privatizacije Instituta Jaroslav Černi 1Foto: EPA-EFE/ YAHYA ARHAB

Savez 90/Zelenih Srbije saopštio je danas da se protivi privatizaciji Instituta „Jaroslav Černi“ na način kakav se plasira u javnosti, i „stavljanju privatnog interesa ispred javnog“.

„Pozivamo Vladu Srbije da zaustavi privatizaciju i da dodatno uloži sredstva i osnaži Institut ‘Jaroslav Černi’. Za stranku Savez 90/Zelenih Srbije nedopustivo je da državna naučna institucija postane sredstvo za pravdanje građevinskih, vodoprivrednih i svih drugih agresivnih radova i intervencija u životnoj sredini kojima se evidentno degradiraju površinske i podzemne vode“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da „neko želi da na silu privatizuje Institut i pretvori ga u podizvođačku firmu u službi krupnog kapitala“ u trenutku kada se ceo svet bori protiv klimatskih promena, i kada se Srbija nalazi u danima enormnog zagađenja životne sredine.

Savez 90/Zelenih Srbije upozorava da su „iskustva privatizacije naučnih ustanova iz zemalja u tranziciji veoma loša i da su se svi takvi pokušaji završili katastrofalno, a institucije vraćene državi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari