vinca pozarFoto: FoNet/ Aleksandar Barda

Savez 90 Zelenih Srbije zatražio je večeras da vlasti u Beogradu saopšte „jasne i tačne informacije“ u vezi sa trenutnim kvalitetom vazduha i situacijom sa požarom na deponiji Vinča.

U saopštenju je navedeno da su „u nedostatku zvaničnih, jasnih i pouzdanih informacija i adekvatne reakcije nadležnih“ građani „pojačano zabrinuti“ za svoje i zdravlje, dece, trudnica, starijih ljudi.

Predsednik Saveza 90 Zelenih Srbije Đuro Vlaškalić rekao je u saopštenju da „pod hitno“ mora nešto da se preduzme za podizanje kvaliteta vazduha.

Prema njegovim rečima, tu spada sprovođenje svih ispitivanja propisanih Zakonom o zaštiti vazduha, kao i češća merenja na više lokacija u gradu Beogradu.

Vlaškalić je ocenio da građanima čije je zdravlje već ugroženo korona virusom „preti nova ekološka katastrofa“ i da su, kako je ukazao, „Beograđani proteklih dana izloženi izuzetno visokom zagađenju vazduha koje se može videti golim okom i osetiti po mirisu“.

„Dok se vlast u Beogradu, na čelu sa Zoranom Radojčićem i Goranom Vesićem krajnje neodgovorno odnosi prema ovoj temi, indeksi koji opisuju nivo kvaliteta vazduha su u opsezima od veoma nezdravo do krajnje opasno zagađenje“, rekao je on, a navodi se u saopštenju.

Savez 90 Zelenih Srbije je dodao da „neće uvažiti izgovore da nema dovoljno sredstava ili opreme za ta merenja i da to nisu i ne smeju biti političke teme oko kojih će se deliti“.

U saopštenju je gradska vlast oputžena i „da se rasipnički ponaša sa sredstvima građana iz budžeta“.

„Plaćate sebi lično iz budžeta stavku za reprezentaciju u trenucima kada je neophodno sva raspoloživa sredstva uložiti u očuvanje zdravlja građana“, dodao je Savez 90 Zelenih Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.