Savez ekoloških organizacija Srbije organizuje blokadu Gazele u subotu 1 Foto: Miloš Obradović/Danas

Savez ekoloških organizacija Srbije organizuje blokadu Gazele u subotu, 26. avgusta od 14 do 22 sata, u znak protesta protiv Zakona o planiranju i izgradnji.

Kako je potvrdio za Danas Zlatko Kokanović, iz udruženja „Ne damo Jadar“, jedne od organizacija osnivača SEOS, poziv je upućen svim građanima, organizacijama i stankama jer se Zakon o planiranju i izgradnji odnosi na sve u Srbiji.

„Po dosadašnjem zakonu niko nije mogao da uđe u privatnu imovinu i da uradi bilo kakve infrastrukturne radove a sada će moći kompletnu infrastrukturu, d i mogu da urade bez saglasnosti vlasnika imovine. Mogu sve da urede i samo obaveste vlastika i odrede mu nadknadu, koliku smatraju da treba. Zato se to tiče svih nas i zato treba da se okupimo“, poručuje Zlatko Kokanović.

Naveo je da očekuje da im se pridruže građani, jer je Zakon o dopunama i izmenama Zakona o planiranju i izgradnji usvojen i stupio je snagu, zbog čega je SEOS podneo Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti.

„Rio Tinto i druge kompanije ubrzano rade na svojim projektima, dok Narodna inicijativa o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma, bora i pratećih metala nije stavljena na dnevni red Skupštine, što je bezočno kršenje Ustava i ljudskih prava.Obilni ljudi neće to da nemo gledaju, da im se otima zemlja“, kaže Kokanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari