Savo Manojlović: Međunarodnu zajednicu u Srbiji više zanima litijum, nego ljudska prava 1Foto: Kreni-promeni

Direktor kampanja pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović učestvovao je danas na konferenciji „Borba protiv zarobljavanja države u Jugoistočnoj Evropi: ispunjavanje evropskog obećanja o vladavini prava“ u organizaciji Centra za proučavanje demokratije i Centra za evropsku politiku, saopšteno je iz tog pokreta.

Konferencija je otvorena izlaganjima ministarke za evropske integracije Tanje Miščević, ambasadora kraljevine Norveške Eugena Erlinga, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbij Kristofera Hila, i poslanice Evropskog Parlamenta Viole Von Kramon.

Kako se navodi, Manojlović je na panelu istakao je da je jedan od ključnih problema u Srbiji korupcija i kontrola medija navodeći mehanizam kontrole medija.

“Javni medijski servisi prodaju marketing minute privatnim medijskim agencijima za male pare, oni ih višestruko prodaju javnim i privatnim preduzećima. Državna javna preduzeća i medijske agencije daju novac privatnim medijima i na taj način ih kontrolišu“, poručio je on.

Pokret prenosi da se Manojlović pozvao na čuveni izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije 2011. godine koji je tada vodila Verica Barać.

„Sve ovo je sprovodila i prethodna vlast. Danas iste stvari uz još veću kontrolu sa bukvalno istim ljudima sprovodi sadašnja vlast. Ako gledate ovaj izveštaj, ali i neke kasnije, videćete da su isti ljudi i u prethodnom i u sadašnjem bili zaduženi za medijsku kontrolu i koruciju. Tri ključna imena su svakako Nebojša Krstić, Dragan Vučićević i Željko Mitrović“, rekao je Manojlović.

On je naglasio da mu se čini da Međunarodnu zajednicu izgleda da ne zanima dovoljno pitanje korupcije i kontrole medija u Srbiji.

„Političke stranke nisu te koje žele da reše ovaj problem, one su ga stvorile. Međunarodnoj zajednici, iako se u svojim izveštajima povremeno bavi ovim temama, pitanje slobode medija kao i pitanje ljudskih prava očigledno nije najbitnije. Međunarodnim predstavnicima je kopanje litijuma, očigledno bitnije od ljudskih prava. Upravo je to uzrok zašto građani Srbije imaju sve manje poverenja u evropske integracije“ zaključio je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari