Savo Manojlović u Briselu: Bilo kakva podrška EU projektu Rio Tinta je neprihvatljiva (VIDEO) 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Direktor kampanje ”Kreni-Promeni” Savo Manojlović učestvovao je danas u Briselu na 13. sastanku zajedničkog konsultativnog odbora EU i civilnog društva Srbije, Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC), saopštili su iz te kampanje.

Na panelu na kome su, između ostalog, tema bili protesti i podrška projektu Rio Tinta, Manojlović je istakao da su aktivnosti Rio Tinta ili bilo koje druge kompanije u vezi ekpolatacije litijuma, u suprotnosti sa ekološkim standardima i da su katastrofalne.

„Podrška bilo koje vlade, međunarodne ili evropske institucije ovom projektu su takođe katastrofalne. Građani su ti koji su na protestima i blokadama branili vladavinu pravu. Ako se preskaču demokratija i vladavina prava, a međunarodne institucije tolerišu model stabilokratije, gubitak evropske reputacije biće uzrokovan podršci projektu koji je u suprotnosti sa vladavinom prava“, istakao je Manojlović.

On je poručio da se navedeni projekat neće moći sprovesti bez društvenih nemira i da su blokade i protesti to dokazali.

„Šezdeset naučnika, akademika i profesora stali su iza stava da će u postojećim okolnostima ekspolatacija litijuma i bora dovesti do ekološke katastrofe. To je zaključak i naučnog skupa Srpske akademije nauke i umetnosti najeminentnije naučne institucije. Podrška EU projektu iskopavanja litijuma znači razaranje vladavine prava i stvaranje zelene Evrope sa Srbijom kao crnom rupom. Verujemo da demokratija u Srbiji nije na prodaju. Da vladavina prava nije na prodaju. I da Srbija nije na prodaju”, zaključio je Manojlović u svom izlaganju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari