Sazdanović: Obaveza lekara da preporuče vakcinu, van radnog mesta mogu da imaju svoje mišljenje

Ostavite komentar


  1. Sta je da Hipokratovom zakletvom clanova kriznog staba? Da li ce oni biti krivicno i materijalno kaznjeni za dizanje panike i objavljivanje netacnih podataka? Pozdrav od fajzerovca

  2. A gde ste bili gosp. prof. dr. vd direktora KBC-a prošle godine?
    Mislili smo da ste mitska ličnost, niste se oglašavali !?

  3. kad jedan lekar koji radi negde na pulmologiji kaže kako mu je majka pozitivna i nevakcinisana, a on nevakcinisan i preležao koronu – šta reći?! Dva autogola u mesec dana. A on zvuči arogantno i drugome zapušuje usta svojim autoritetom..

  4. Ma da nije tako? Lekar polaze Hipokratovu zakletvu i mora da se ponasa eticki. Sve medicinske struke imaju i predmet „Etika“ u okviru osnovnog obrazovanja.
    Ministar ovo ocigledno ne zna ili ga ne zanima, on za etiku nije verovatno ni cuo i sad gugluje sta to znaci – on je polagao „hipokritsku zakletvu“ kad se uclanjivao u SNS i nju postuje slepo.
    Ja zaista profesionalno SMATRAM da je svakom pacijentu potrebno predloziti vakcinaciju, i upotrebiti argumente koji ce ‘razvejati’ raznovrsne lazne vesti i slicne gluposti koje kruze STVARNIM argumentima. To je moje (profesionalno) misljenje, da je to najbolje za pacijenta. I to mislim i kod kuce i na poslu.
    To sto gospodin ministar ima ideje da lekari ne smeju da imaju integritet na poslu, vec da rade po direktivama recimo njega (koji se ovom izjavom vec profilisao kao aparatcik, ne kao lekar), a da svoje misljenje zadrzavaju za sebe – to je veoma OPASNO.
    Dokle treba ici sa diktiranim preporukama, a kada se sme izreci vlastito profesionalno misljenje? Da li to vazi i za druge bolesti? Treba li raditi na stetu pacijenta, jer je ‘drzava tako rekla’? Kada je sve drzava tako nesto rekla?
    Inace, postoje PREPORUKE WHO i raznih drugih strukovnih udruzenja o tretmanu odredjenih bolesti. One nisu obavezujuce, a uvek su daleko bolje argumentovane nego ministarska rec. Lekar ne mora da postupa prema njima, a ako se utvrdi da je iz interesa (recimo, napredak u struci koji kontrolise ministarstvo) ugrozavao zivote pacijenata, lekar ce ici na Eticku komisiju i mozda izgubiti licencu.
    Toliko o profesionalizmu i etici. I toliko o ministru i drzavi.

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 7

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.