SBB fondacija u akciji čišćenja u Zrenjaninu 1Foto: SBB fondacija

Nakon uspešno održane akcije čišćenja u Kikindi, danas se društveno odgovorna kampanja SBB fondacije „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ nastavila u Zrenjaninu, gde je Eko tim SBB fondacije zajedno sa predstavnicima OŠ „Đura Jakšić“ i Crvenim krstom Zrenjanin očistio  školsko dvorište OŠ „Đura Jakšić“ i Ulice cara Dušana i Manastirsku ulicu.

„SBB fondacija se godinama unazad aktivno bori za čistiju, zeleniju i zdraviju Srbiju, motivišući i inspirišući sugrađane da vode računa o malim, a ujedno velikim stvarima. Volja svih nas je da se đubre odlaže tamo gde mu je mesto kako bismo našu zemlju učinili lepšim i boljim mestom za život, a neposrednu okolinu dostojnu zdravijeg života. Na podršci u realizaciji današnje akcije zahvalio bih se predstavnicima OŠ „Đura Jakšić“ i Crvenom krstu Zrenjanin“, izjavio je Aleksandar Pavlovič, SBB shop menadžer.

Nastavnica biologije u OŠ „Đura Jakšić Jelena Bibin kaže da na pravilan razvoj ekološke svesti kod mladih najviše utiču porodica i škola svojim stalnim, nenametljivim i usmeravajućim delovanjem.

„Nastavni planovi i programi su u našoj školi obogaćeni konkretnim sadržajima koji su u vezi sa ekologijom. Ekološka svest se razvija i u nižim i višim razredima, nikada nije previše rano za prve lekcije o ekologiji ako želite da decu naučite da budu „zeleni“ i brinu o svetu u kome žive i kao odrasle osobe, kao i da se kod dece podigne svest o okruženju i da se nauče kako da vole i štite svet koji ih okružuje. U okviru raznih sekcija učimo o tome kako smanjiti potrošnju i svesti je na optimalne potrebe, potpuno iskoristiti materijale i sirovine pre nego što ih odbacimo, recikliramo i na propisan način sklanjajmo komunalni i elektronski otpad, stalno učimo na dobrim primerima iz života i prakse. Ove godine smo se uključili u akciju SBB fondacije, najveće građanske akcije čišćenja otpada širom Srbije – Ne prljaj, nemaš izgovor. Time želimo da ukažemo svim građanima Zrenjanina na važnost i značaj odgovornog ponašanja prema životnoj sredini”, izjavila je ona.

Crveni krst Zrenjanin kao jedna od najstarijih organizacija u gradu uvek se uključuje u sve akcije koje se organizuju u našem gradu. Samim tim na ovaj način učimo decu novim vrednostima i značaju ekologije, a ujedno brinemo o budućnosti naše planete, podvukao je Boris Vojinov, stručni saradnik Crvenog krsta.

Akcija čišćenja svakog vikenda održavaće se u nekom drugom gradu. Sledeće nedelje je u Kuli.

SBB fondacija podseća da  je u periodu od četiri godine očistila 82 grada i odigrala predstavu „Ko to tamo prlja“ za 25.000 dece. Pored toga, proizvedeno je i podeljeno 40.000 eko kesa, donirano je 21 dečje igralište širom Srbije, a u 2018. godini pokrenut je projekat „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV!“ u kojem je do sada učestvovalo 52.328 dece iz 2522 odeljenja, odnosno 614 škola.

„U narednom periodu, fondacija će nastaviti da svojim aktivnostima širi svest o važnosti zaštite životne sredine, kako bismo našu zemlju učinili lepšim i boljim mestom za život“, dodaju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari