Sebastijan Gica se javio policiji 1

Sebastijan Gica, kontroverzni biznismen koji sa slobode čeka da Viši sud u Beogradu odluči o njegovom izručenju Rumuniji, pojavio se u policijskoj stanici Savski venac, u sklopu dogovora koji je sklopio sa sudom.

Rešenje kojim je Viši sud u zamenu za jemstvo od 200.000 evra pustio Gicu iz ekstradicionog pritvora sadrži obavezu da se on dva puta mesečno pojavljuje u policijskoj stanici.

Radoslav Baćović, njegov advokat, kaže za Danas da je Gica u Beogradu i da „nema nameru da ga napušta“. Prema njegovim rečima, Rumunija je nedavno dostavila novu dokumentaciju u vezi sa rumunskim biznismenom i konstantno proširuje optužbe protiv njega. Na pitanje Danasa da li je Gica saslušan u vezi sa optužbama za lažno predstavljanje i falsifikovanje ličnih dokumenata, Baćović kaže da je postupak protiv njegovog klijenta u toku, ali da još nije pozvan da da izjavu.
Podsetimo, Sebastijan Gica je uhapšen 14. aprila u Beogradu. Prilikom hapšenja bio je u društvu brata, a sa sobom je imao falsifikovana slovenačka dokumenta na ime Aleksandar Ivanović. Iz Rumunije je pobegao 19. decembra prošle godine iako je bio pod nadzorom rumunske obaveštajne službe.

U Rumuniji Gica se tereti zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija. On je jedan od osnivača desno orijentisane Ujedinjene partije Rumunije i, kako pišu rumunski mediji, blizak je prijatelj bivšeg premijera Viktora Ponte. Gica je bio poslanik u rumunskom parlamentu i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Rumunija je u zakonskom roku podnela zahtev za njegovo izručenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari