Sećanje na preminule od AIDS-a, sveće i proglas u centru Beograda 1Foto: pixabay/ jc_cards

Udruženje građana Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje Potent organizovaće na Trgu Nikole Pašića u centru Beograda, danas 16. maja, na Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a, akciju odavanja pošte preminulima od te bolesti.

To udruženje uputiće proglas Ministarstvu zdravlja i direktorima infektivnih klinika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Кragujevcu, sa zahtevom da „pronađu način da se nastavi sa redovnim pregledima osoba sa HIV-om i virusnim hepatitisima koje je prekinuto od početka epidemije“.

Na međunarodni dan preminulih od AIDS-a, koji se ove godine obeležava 16. maja, sećamo se onih koji su svoju bitku izgubili i odlučni smo da pomognemo svima koji se i dalje bore. Pozivamo Ministarstvo zdravlja RS, direktore infektivnih klinika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i načelnike odeljenja, da pronađu način da nastave sa redovnim lečenjem i lekarskim praćenjem pacijenata sa HIV-om, virusnim hepatitisima i drugim infektivnim i tropskim bolestima, rekao je u saopštenju  predsednik Uprave UG Potent Bratislav Prokić.

Kako je naveo, od  početka epidemije virusa SARS COV 2, infektivne klinike su neprestano u tzv. kovid sistemu, dok su druge zdravstvne institucije svoje kapacitete ustupale po potrebi.

–  Infektolozi su gotovo bez prekida usmereni na pacijente sa kovidom, raspoređeni su po raznim kovid bolnicama, dok su njihovi redovni pacijenti prepušteni sebi. Nakon više od godinu dana bez lekarskog nadzora pacijenata sa HIV-om, ne znamo koliko je njih nastavilo sa redovnim uzimanjem terapije i kakav je rezultat takvog lečenja, što predstavlja veliki rizik za njihovo zdravlje, kao i za javno zdravlje, istakao je Prokić.

On je podestio da samo uz redovno uzimanje antiretrovirusne terapije i lekarski monitoring, osoba sa HIV-om može živeti neskraćenim životnim vekom i ne može dalje prenositi HIV, kao id a ovi pacijenti zahtevaju praćenje toka lečenja HIV infekcije, drugih infekcija, komorbiditeta i opšteg zdravstvenog stanja i neophodni su im njihovi infektolozi.

– U Srbiji je od početka epidemije HIV virusa, od AIDS-a preminulo gotovo 1200 osoba. Uzrok pojave AIDS-a (side) je nelečena HIV infekcija i najčešće se dešava zbog kasne dijagnostike. Srbija je još uvek daleko od ostvarenja globalnih ciljeva 90 90 90, koji su bili predviđeni za 2020. godinu: dijagnostikovati 90% osoba koje imaju HIV infekciju, 90% dijagnostikovatih lečiti antiretrovirusnom terapijom i kod 90% lečenih postići virusnu supresiju, navodi se u saopštenju, i dodaje da je jedini način da se zaustavi HIV epidemija, da otkrijemo sve koji žive sa HIV-om i da im omogućimo kvalitetno i kontinuirano lečenje,  da je zato neophodno vratiti infektivne klinike u redovno stanje.

Proglas su podržali:

USOP – Unija PLHIV organizacija Srbije

Beograd Prajd

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Beograd

ERA – LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey

Geten, Beograd

Udruženje “Da se zna!”

Grupa “IZAĐI”, Novi Sad

Talas – TIRV

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari