Sećanje na žrtve NATO bombardovanja u Užicu i Zlatiborskom okrugu 1Foto: Grad Užice

„Da se tragedija više nikada ne ponovi i da čuvamo uspomenu na herojstvo svih poginulih boraca i stradanje nedužnih civila“, poručeno je sa skupa u Užicu, povodom 24 godine od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, odnosno Srbije.

Uz parastos, koji su služili sveštenici SPC, i nastup dečjeg hora Đurđevak, položeni su venci i cveće na spomenik poginulima u ratovima devedesetih godina prošlog veka.

Komemorativni skup, na Trgu Svetog Save, organizovao je Savez udruženja veterana i ratnih vojnih invalida ratova od 1990. godine Zlatiborskog okruga.

Predsednik Saveza Ranko Obradović je istakao da je ta asocijacija štampala monografiju o žrtvama NATO bombardovanja u Zlatiborskom okrugu, čije drugo izdanje se iščekuje.

Sećanje na žrtve NATO bombardovanja u Užicu i Zlatiborskom okrugu 2
Ranko Obradović/Foto: Grad Užice

„U njoj su biografije 105 poginulih boraca, tri civilne žrtve i tri lica koja su preminula od posledica osiromašenog uranijuma“, rekao je Obradović.

On je dodao da „od 111 poginulih i umrlih, 55 nisu formirali svoje porodice, 18 ih je bilo na odsluženju vojnog roka i nijedan nije imao 22 godine“.

„Imena palih boraca i njihove žrtve nikada nećemo zaboravljeni. Nikada nećemo zabovariti i NATO zlodela. I danas im smeta što smo ponosan narod i država“, poručio je Obradović.

Sećanje na žrtve NATO bombardovanja u Užicu i Zlatiborskom okrugu 3
Foto: Grad Užice

On je pozvao lokalne samouprave u Zlatiborskom okrugu da ulice, trgove i javne ustanove nazovu po imenima poginulih u ratovima iz devedesetih.

U ime užičke vlasti, gradski većnik Slobodan Šiljković je poručio da „uvek i sa dužnim poštovanjem treba da se sećamo herojstva svih poginulih i stradanje nedužnih civila“.

NATO bombardovanje je počelo na današnji dan 1999. godine i, nakon 78 dana, okončano je Kumanovskim sporazumom.

Venci i cveće

Osim članova porodica poginulih, vence i cveće na spomenik su položili predstavnici Saveza udruženja veterana i ratnih vojnih invalida ratova od 1990. godine Zlatiborskog okruga, Grada, Sevojna, SUBNOR, Udruženja penzionera, Udruženja vojnih penzionera, Penzionera Policijske uprave, Udruženja veterana posebnih jedinica policije, Udruženja veterana 63. padobranske brigade, Besmrtnog puka Zlatiborskog okruga, Udruženja potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“Užice, SPS i drugi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari