Sedam kilometara obala novopazarskih reka biće ukorićeno 1Foto: N. Kočović

Direktor Javnog preduzeća “Srbijavode” Goran Puzović najavio je da će sledeće godine početi korićenje preko sedam kilometara obala tri novopazarske reke – Raške, Jošanice i Trnavice.

On je nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave ocenio da je to nastavak dobre saradnje tokom koje su prethodnih godine uređene obale u jednom delu toka Raške i njenih pritoka.

“S obzirom na obim radova, očekujemo da traju tri godine. Predviđeno je korićenje 2.500 metara obale Raške, oko 1.000 metara Jošanice i oko 3.500 metara Trnavice. Time će Novi Pazar postati jedan od integralno zaštićenih i bezbenijih gradova za život u Srbiji”, kazao je Puzović.

Dodao je da će tender najverovatnije biti raspisan u decembru, a da su sredstva za izvođenje radova obezbeđena od strane Svetske banke.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da će korićenjem obala tri reke biti od višestruke koristi.

“Biće, pre svega, od velikog značaja za građane koji žive pored reka, ako znamo da su se ranije dešavale poplave. Sada će biti bezbedniji”, ocenio je on.

Dok su se Puzović i Biševac obraćali novinarima u Jošanici se pojavila tečnost crvene boje, nalik na krv, što je čest uzrok zagađenja te, ali i drugih reka u Novom Pazaru.

Na pitanje novinara čija je odgovornost za to, njih dvojica su se saglasili da je podjednaka na nadležnim organima i nesavesnim pojedincima.

“To je borba koja će trajati godinama, samo zajedničkom akcijom gradova i državnih organa možemo doći do rezultata. Moramo edukovati nesavesne građane, a proces približavanja Evropskoj uniji iskoristiti za donošenje novih zakona i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”, poručio je Puzović.

Biševac je dodao da je Novi Pazar izabran među 26 gradova Srbije u kojima će se graditi fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i kolektorska mreža.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari