Sedamdeset plus – oni ne odustaju 1Foto: Novi optimizam

Koraks uskoro puni 88 godina, to ćemo dostojno obeležiti, ali on svuda vozi sam.

Došao je dovde vozeći svoj auto – rekao je Branislav Grubački Guta na tribini „70 plus, oni ne odustaju“, koja je u organizaciji Novog Optimizma održana na Mikser festivalu u Zornića kući kod Barajeva.

Govornici – Olivera Radovanović, Predrag Koraksić, Milan Vlajčić, Dušan Petričić i Dragoljub Bakić, svi stariji od sedamdeset godina i maksimalno društveno angažovani, zaključili su da u Srbiji postoji manjak buntovnih, revolucionarnih mladih ljudi.

– Ali nisu oni krivi, već smo mi za to krivi, jer nije bilo dobrog vremena iz kog bi se preteklo u ovo današnje vreme. Devedesetih su se mladi bunili, jer šta god mi mislili o socijalizmu, to je bilo vreme u kome su radili mnogi veliki ljudi, pa su ti buntovni mladi pretekli iz tog vremena – rekao je Dušan Petričić.

Sedamdeset plus – oni ne odustaju 2
Foto: Novi optimizam

Školstvo je slomljeno i mladi su dobili samo mrvicu znanja koje su starije generacije imale privilegiju da dobiju, rekla je Olivera Radovanović.

– Za mene je optimizam zapravo vera u sebe. Optimizam je kada sam ja sa 52 godine rešila da se bavim zaštitom životne sredine. I time se bavim skoro 20 godina, te sam i dalje optimista – kazala je Radovanović.

Milan Vlajčić je istakao da je njegova profesija danas skoro upropaštena.

– Kada su me pitali da li bih danas bio novinar, odgovorio sam kao moja prijateljica Dubravka Stojanović radije bih bio prodavac cveća na Kalenićevoj pijaci nego novinar. Novinarstvo je potpuno upropašteno – kazao je Vlajčić.

Koraks je zaključio da nikada ne treba odustajati, podsetivši da je njegova karijera faktički eksplodirala tek kada je imao 56 godina i počeo da se bavi političkom karikaturom.

Danas, iako ima poteškoće da crta zbog zdravstvenog stanja, ipak se trudi da svakog dana pošalje novu karikaturu za list Danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari