U eksploziji u fabrici za proizvodnju eksploziva i pirotehnike korporacije Trajal u Kruševcu juče ujutru lakše je povređeno sedam radnika te fabrike, a eksplozija je pričinila veliku materijalnu štetu, pa je proizvodnja u tom pogonu prekinuta.

Proces za tragediju u Grmeču traje 13 godina

Poslednja eksplozija u pogonima namenske industrije u Srbiji dogodila se krajem maja 2006.

U eksploziji u fabrici za proizvodnju eksploziva i pirotehnike korporacije Trajal u Kruševcu juče ujutru lakše je povređeno sedam radnika te fabrike, a eksplozija je pričinila veliku materijalnu štetu, pa je proizvodnja u tom pogonu prekinuta.

Proces za tragediju u Grmeču traje 13 godina

Poslednja eksplozija u pogonima namenske industrije u Srbiji dogodila se krajem maja 2006. u pogonu „Namenska“ Prve iskre u Bariču. Tada su od eksplozije nekoliko stotina kilograma trotila poginula tri radnika, a čitav pogon je sravnjen sa zemljom.

Verovatno jedna od najtežih havarija i nesreća u namenskoj industriji dogodila se u namenskoj fabrici u zemunskoj fabrici hemijskih proizvoda Grmeč 23. juna 1995. U eksploziji je poginulo 11, a povređeno devet radnika. Suđenje tadašnjem direktoru Grmeča Rajku Unčaninu i njegovim poslovnim saradnicima po privatnoj tužbi porodica nastradalih je u toku u beogradskom Okružnom sudu.

Kako je za Fonet izjavio pomoćnik direktora Trajala, Uglješa Đorđević, radnici su povređeni od komada stakla polomljenog zbog detonacije. Prema njegovim rečima, oko sedam časova u jednom od osam mlinova za mlevenje sirovine eksplodirala je smeša za proizvodnju eksploziva, koja je u tom trenutku bila u završnoj fazi obrade. Đorđević je istakao da istražni organi i Trajalove tehničke ekipe još uvek ispituju uzrok eksplozije u pogonu koji je pod posebnim režimom rada.
– Fabrika eksploziva i pirotehnike kao najstariji segment Trajala važi za fabriku sa posebnim režimom rada u kojoj se primenjuju rigorozne tehnološke mere i mere zaštite na radu, jer se u njoj proizvode praškasti eksplozivi – rekao je Đorđević.
Prema nezvaničnim informacijama, eksplodirao je kolodrob D1, mlin za homogenizaciju sirovina od kojih se pravi eksploziv. Radnik u prvoj smeni sipao je u mašinu 160 kilograma smese iz sarze u kojoj se nalazi oko 500 kilograma eksploziva. Zbog siline detonacije popucala su stakla u fabričkoj hali, pa je povređeno sedam radnika.
Prema rečima Slavice Stojiljković, načelnice Dispanzera za medicinu rada „Trajal korporacije“, kod najvećeg broja povređenih radnika reč je o ogrebotinama i posekotinama.
– Dvojici radnika pomoć je ukazana u kruševačkoj Opštoj bolnici, na hirurgiji i očnom odeljenju, zbog posekotina na glavi koje su morale da se šiju i vađenja stranog tela iz oka. Nakon što su medicinski zbrinuti svi su poslati na kućno lečenje. Iako su pod velikim stresom, sreća je da su u pitanju samo lakše telesne povrede – rekla je Slavica Stojiljković.
Šteta prouzrokovana eksplozijom još se utvrđuje, a uviđaj je obavio istražni sudija Opštinskog suda u Kruševcu u saradnji sa ekipom Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP Srbije, specijalizovanog za eksplozive. Na licu mesta juče je bila i ekipa Zavoda za javno zdravlje i opštinske Ekološke inspekcije koja je obavila merenja zagađenja vazduha.
Koncentracija azotnih oksida, prema rečima Vesne Marić iz Zavoda za javno zdravlje, ne prelazi granice dozvoljenog i ne ugrožava zdravlje žitelja Kruševca.
Jučerašnja detonacija prouzrokovala je oštećenja i na obližnjoj crkvi Pokrova presvete Bogorodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari