Sednica negotinskog Saveta za bezbednost epilog je jutrošnjih dojava o bombama u školama 1Foto: J. B. K.

Preteći mejlovi koje su jutros su dobile četiri gradske i četiri seoske osnovne škole u negotinskoj opštini bile su povod za zasedanje Lokalnog saveta za bezbednost opštine Negotin. Ocenjeno je da je situacija stabilna, škole pokazale visok stepen odgovornosti i spremnost da adekvatno odgovore na situaciju.

U istočnoj Srbiji do danas nije bilo slučajeva dojava o postavljanju eksplozivnih naprava u obrazovnim ustanovama.

Mejlovi sa pretnjama bombom stigli su rano ujutru na adrese četiri gradske i četiri osnovne škole u seoskim naseljima opštine Negotin.

Škole su pravovremeno reagovale, kao i policijska stanica u Negotinu, đaci obavešteni da ne dolaze, školske zgrade obezbeđene i izvršeni kontradiverzioni pregledi.

Bio je ovo povod za sednicu Lokalnog saveta za bezbednost.

-Кod nas se ovo prvi put dešava otkad su počeli sajber napadi. Cilj nam je bio da na ovom sastanku ukažemo na opasnost koja nije fizička, koliko je psihološka, ali da postoji mogućnost i da u svakom trenutku budemo spremni i da znamo kako bi u tim trenucima trebalo da se ponašamo, da ne bi došlo do nekih nenadanih situacija. Mesta za paniku nema i mi moramo da budemo svesni, kada se ovake situacije dese, da reagujemo razumom, budemo smireni, da ne bi došlo do neželjenih posledica – izjavio je predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković .

Prema njegovim rečima, neophodno je da se u svim javnim ustanovama obezbedi veći stepen bezbednosti, da zaposleni budu što spremniji da u datoj situaciji pravovremeno i adekvatno reaguju.

-Apelujem i na građane na veći stepen pripravnosti. Ovo očigledno jeste psihološki rat, ali obazrivost mora da postoji – kazao je Veličković, dodajući da je pregled škola pokazao da je situacija stabilna i da su negotinske vaspitno obrazovne ustanove bezbedne.

Koordinator osnovnih škola na teritoriji opštine Negotin, Dejan Кojčinović, istakao je da su škole pokazale visok stepen odgovornosti i spremnost da adekvatno odgovore na situaciju.

-Zahvaljujući dobroj koordinaciji direktora tri osnovne škole, mi smo u gotovo nekoliko minuta obezbedili da se oslobode radnici koji su već bili na poslu. U isto vreme smo obezbedili da Ministarstvo unutrašnjih poslova krene sa svojim aktivnostima i moram u ovom trenutku da kažem da su u roku od nekoliko minuta škole bile obezbeđene i pregled ustanova je počeo. Ono što je još važno napomenuti je da su sve škole, u periodu od 6.45 do 7. 10 časova, obavestile roditelje da deca danas ne dolaze u školu. Dokaz je to, da je veoma mali broj učenika roditelja koji nisu dobili poruke došli u školu. Ustanove su pokazale spremnost da se i u ovakvim vanrednim situacijama koje su se dešavale po školama u Srbiji, odgovore na izuzetno neprijatnu situaciju i da smo u najboljoj meri, pri čemu smo razmišljali da ne širimo nikakvu paniku, odradili onako kako se od nas očekuje – kazao je Dejan Кojčinović.

Podsećamo da su preteće poruke dobile osnovne škole „Vuk Кaradžić“, „Vera Radosavljević“, „Branko Radičević“ i „12. Septembar“, kao i škola u Rajcu, Prahovu, Кobišnici i Dušanovcu.

Učenici osam osnovnih škola koje su jutros bile na meti sajber napadača prešli su na onlajn nastavu, kažu nadležni u opštini Negotin, a prenosi zvaničan portal lokalne samouprave.

Inače, na području Policijske uprave Bor sve dojave o podmetnutim bombama u svih 90 osnovnih škola bile su lažne.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari