Šef Bionteka: Vakcinacija ne može sama da zaustavi omikron 1Foto: Vikipedija/Kuebi= Armin Kübelbeck

Ugur Šahin, direktor Bionteka, nemačke kompanije koja stoji iza Fajzer vakcine protiv kovida 19, kazao je u intervjuu francuskom Le Mondu da treća doza ove vakcine štiti oko 70 odsto od omikron soja, ali i da sama vakcinacija neće biti dovoljna da se zaustavi širenje nove varijante virusa, već da je potrebna i primena mera. 

Kako prenosi Gardijan Šahin je kazao da preliminarni podaci iz Južnoafričke Republike i Velike Britanije pokazuju da je efikasnost vakcine oko 70 odsto nakon treće doze, a nakon druge između 20 i 40 odsto.

Osvrćući se na nemačku studiju koja je prethodno u laboratorijskim uslovima procenila da efikasnost treće doze Fajzerove vakcine nakon tri meseca pada na oko 25 odsto, šef Bionteka je kazao da su potrebni podaci iz stvarnog života da bi se ovo i potvrdilo.

– Vakcina će biti manje efikasna protiv omikrona sa protokom vremena, to je veoma izvesno, međutim mi još uvek treba da izmerimo brzinu kojom će ta efikasnost opadati – kazao je Šahin.

On je upozorio i da vakcinacija sama po sebi neće biti dovoljna mera.

– Čak i osobe koje su primile tri doze mogu da prenesu bolest i oni moraju da budu testirani pogotovu ako su blizu osoba koje pripadaju rizičnim kategorijama. Sa omikron sojem koji postaje dominantan, preventivne mere moraju da ostanu ključne, pogotovu tokom zime – rekao je Šahin.

On je objasnio i da bi Biontek do marta trebalo da napravi vakcinu prilagođenu omikron soju. Dodao je i da kompanija takođe radi na istraživanju drugačijih tipova vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari