Bo Silai, jedan od najistaknutijih političara u Kini, smenjen je s funkcije šefa Komunističke partije u gradu Čongking.

Bo je bio jedan od glavnih kandidata za unapređenje u više rangove partije, budući da su za ovu godinu bile najavljene promene u rukovodstvu. Smenjen je zbog skandala iz prošlog meseca kada je njegov bivši šef policije Vang Liđung proveo dan u američkom konzulatu što je pokrenulo glasine da namerava da se odmetne.

Kako je izvestila državna novinarska agencija Hsinhua, Vang je takođe smenjen s mesta zamenika gradonačelnika Čongkinga. Vang je predvodio borbu protiv organizovanog kriminala u Čongkingu, zahvaljujući kojoj se proslavio zajedno s Boom. Sada već bivši visoki funkcioner Komunističke partije je, ocenjuju analitičari, po karakteristikama najbliži među svojim kineskim kolegama političaru zapadnog kova. Na njegovu funkciju u KP doći će zamenik predsednika kineske vlade Žang Deđijang.

– Ni sanjao nisam da će Vang da prebegne. Osećam se kao da sam verovao pogrešnoj osobi – izjavio je Bo prošle nedelje.

Premijer Kine Ven Điabao je izjavio da lokalne vlasti moraju ozbiljno da razmisle i izvuku lekciju iz incidenta, kao i da vlast čitav slučaj „veoma ozbiljno“ razmatra. Bo je sin čuvenog komunističkog heroja, ali je sam izgradio svoj imidž. Bio je na čelu primorskog grada Dalijana. Pre nego što je postavljen na funkciju u Čongkingu, gradu na zapadu Kine, bio je ministar trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari