Šef tvrdi da su poginuli odgovorni za nesreću 1Foto: Nenad Kovačević

U Osnovnom sudu u Ivanjici juče je nastavljeno suđenje optuženima za tragediju u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ Lučani u kojoj su, 14. jula 2017. godine, od posledica zadobijenih u eksploziji baruta, poginula dvojica radnika – Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti optuženi su Radoš Milovanović, generalni direktor, Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketnih goriva, u kome se dogodila nesreća, i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita u toj fabrici.

Tokom jučerašnjeg suđenja je saslušan Vladimir Lončarević, koji je negirao krivicu i tvrdio da bi posledice tragedije bile mnogo manje da su se poginuli radnici pridržavali propisa i procedura o rukovanju barutom i mera zaštite na radu.

On je rekao da je postojeći pravilnik o zaštiti pri izradi baruta i eksplozivnih materijala zastareo i tehnološki prevaziđen, ali da su kartonski burići, kojima na kolicima doprema barut iz priručnog magacina u pogon raketnih goriva, ipak „najpodesniji za transport“.

Na pitanje ko je stavio natpis da je u priručnom magacinu dozvoljeno da bude do 450 kilograma baruta (zbog sumnje da je u tom magacinu bilo nekoliko puta više baruta), on je rekao da to ne zna, kao i da ne zna kolika količina baruta može da stane u burićima, za koje je naveo da su sertifikovana za 70 kilograma, te da nije u pitanju bila eksplozija, nego požar.

On je rekao da u opisu posla direktora nije da kontroliše da li su zaposleni zadužili i da li nose zaštitnu opremu, ali da su svi radnici bili upoznati sa procedurama zaštite na radu i da se njihovo sprovođenje kontrolisalo.

– Da su radnici poštovali naredbu direktora i propise o zaštiti na radu i nosili zaštinu opremu, da je na kolicima bila manja količina baruta, posledice bi bile sigurno manje, kazao je Lončarević.

– U suštini, on je rekao da su krivi radnici koji su poginuli, jer nisu pažljivo rukovali burićima u kojima je bio barut, a da u tome nema njegove krivice, rekao je za Danas Vladimir Todorić, advokat porodice poginulog radnika Milomira Milivojevića.

Porodicu Milivojević, koju je tokom prvog ročišta 3. oktobra vređao deo radnika koji se okupio tada ispred suda da podrži direktora Radoša Milovanovića, juče je podržalo nekoliko građana i građanskih aktivista.

Direktor Milovanović je stigao u sud u pratnji svog obezbeđenja, portparolke fabrike i dvojice čelnika fabričkog sindikata.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. februar.

Milovanović službenim kolima na suđenje

Direktor Radoš Milovanović, trojica iz njegovog obezbeđenja, portparolka i dvojica iz rukovodstva fabričkog sindikata, kako je za Danas rekao Milovan Milivojević, otac poginulog radnika, doputovali su na suđenje u Ivanjicu službenim automobilima, čiji vlasnik je državno preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari