Šefica Odseka za medijske studije: Žene malo zastupljene u medijima, iako je novinarstvo dominantno ženska profesija 1Foto: Beta/Hina/Velimir Ilić

Šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov izjavila je danas da su žene veoma malo prisutne u medijima u odnosu na muškarce, iako novinarstvo sve više postaje dominantno ženska profesija.

„Imamo specifičnu situaciju da novinarstvo sve više postaje ženska profesija. U medijima radi svi više žena, ali su u medijima zastupljene veoma malo i često na pogrešan i diskriminatorni način“, kazala je Smiljana Milinkov na radionici Nezavisnog društva novinara (NDNV) u Novom Pazaru.

Prema njenim rečima, u Srbiji postoje vrlo školovane žene, ali prisustvo žena koje su ekspertkinje u medijima je ispod deset odsto.

Ona je navela da studije novinarstva u Novom Sadu upisuju dominantno devojke.

Smiljana Milinkov je dodala da su novinarke u Srbiji povremeno izložene seksizmu i mizoginiji, ali vrlo retko pričaju o problemima sa kojima se suočavaju.

Ona je kazala da je u Srbiji žena predsednica Vlade Srbije, koja je najviša državna funkcija, ali je ona daleko manje prisutna od predsednika države.

„Kada je reč o lokalnim političarkama, njih gotovo uopšte nema u medijima“, navela je Smiljana Milinkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari