Sejdinović: Glavna pretnja novinarima je vlast, koja kreira atmosferu mržnje i straha 1Foto: Medija centar Beograd

Glavna pretnja novinarima je vlast, koja je kreirala nepodnošljivu atmosferu mržnje i straha, ističe za Danas novinar Nedim Sejdinović nakon što je Viši sud u Beogradu prihvatio nagodbu kojom je na uslovnu kaznu od dve godine osuđen muškarac iz Beograda, koji mu je pretio.

Kako se navodi u presudi u koju je Danas imao uvid, time je prihvaćena nagodba koju je Boško Žeželj sklopio sa Višim javnim tužilaštvom, u zamenu za kaznu zatvora od šest meseci, uslovno na dve godine.

Žeželj je osuđen za ugrožavanje sigurnosti novinara, dok je Sejdinović upućen na parnicu ukoliko želi da ostvari imovinskopravni zahtev.

U presudi se podseća da je Žeželj od 23. do 25. marta 2019. godine komentarisao preko fejsbuka tekst “Srbija naša zemlja”, koji je napisao Sejdinović i ispod jednog od komentara napisao “streljati”.

“Nedime Sejdinoviću, toliko nesnosno provociraš običan svet da ako ti neko izvuče uši ne čudi se. Ne odobravamo nikako, ali ne bi ni digli glas. Takav hohštapler i bitanka skoro nije viđena čak ni na Soroševom platnom spisku. Nedim je predsednik NDNV (”Nezavisno” društvo novinara Vojvodine) muslimanski ekstremista i srbomrzac”, napisao je Žeželj.

Sejdinović ističe za Danas da je u pitanju prva presuda za koju on zna, a koja je rezultat mnogih krivičnih prijava koje je poslednjih godina podnosio zbog raznih serijskih pretnji kojima je bio izložen, pre svega, putem društvenih mreža.

– Stizala su mi do sada samo obaveštenja da su krivične prijave odbačene, po mišljenju advokata, iz potpuno nejasnih razloga. Ne mogu reći da sam zadovoljan presudom, jer je u pitanju sankcionisanje samo jedne od brojnih pretnji koje sam dobio. Ali, s druge strane, ne mogu reći ni da je presuda nevažna. Bitno je, makar i uslovno, poslati poruku da nije dozvoljeno ugrožavati sigurnost novinarima, kao ni bilo kome drugome. Ohrabrujem kolege da prijavljuju pretnje kojima su izložene, jer na taj način vršimo pritisak na nadležne da rade svoj posao – naglašava Sejdinović za naš list.

On godinama dobija veliki broj pretnji, od kojih ogromna većina nije nikada procesuirana.

Svojevremeno su mu pretili čak i narodni poslanici iz vladajuće garniture Aleksandar Martinović i Marjan Rističević.

Tokom sednice parlamenta u oktorbu 2018. godine, Martinović je za kupštinskom govornicom, u okviru rasprave o ekološkim temama, rekao da Sejdinović “ne želi dobro svojoj državi, želi da unese strah i nemir kod građana i da pokvari sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina“.

Potom je Rističević pokazao Sejdinovićevu fotografiju i rekao da je to “čovek koji je vređao na društvenoj mreži hrišćane” i “prošao bez ikakve javne osude” i dodao da je Sejdinović “sastavni deo Đilasovog saveza prevaranata i lopuža”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari