Sejdinović povodom izveštaja Fridom hausa: Vučić i demokratija su nespojivi pojmovi 1Foto: Medija centar Beograd

Novinar Nedim Sejdinović smatra da je najnoviji izveštaj Fridom Hausa po kojem je Srbija najviše nazadovala na Balkanu po sprovođenju demokratskih reformi sasvim očekivan i zasnovan na dobrim činjenicama i preciznoj analizi.

On navodi da izveštaj Fridom Hausa možda osvesti deo nerežimske javnosti, koja veruje da će Srbija, posle ovih izbora, ubrzano krenuti u pravcu demokratizacije i evropeizacije, a zbog spoljnih pritisaka.

– Ako se i dese neki ustupci zapadu, oni će kao rezultat imati samo učvršćivanje autoritarnih tendencija u društvu. Hibridni režimi imaju svoju logiku i inerciju, a čak i ako bi njihovi tvorci želeli nekakvu demokratizaciju – oni ne bi mogli to da učine, iz prostog razloga što je ovo jedini način na koji oni mogu da vladaju. A sasvim je sigurno da to i ne žele – ukazuje Sejdinović.

Prema njegovim rečima, Vučić i demokratija su nespojivi pojmovi, “i strašno je to što posle deset godina njegove vladavine to nismo shvatili”.

– Ili smo se možda pomirili sa sudbinom? Na žalost, nalazi Fridom hausa su pesimistični ne samo kada govore o Srbiji nego i u odnosu dobar deo našeg sveta. Oni će verovatno sledeće godine biti još više poražavajući, jer je ruska agresija na Ukrajinu snažno podstakla slabljenje demokratije, a rekao bih i zdravog razuma diljem planete – ističe Sejdinović za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari