Oko 3.000 studenata i opozicionih aktivista demonstriralo je juče u Sani zahtevajući ostavku predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleha, izvestio je reporter Frans presa. Protesti, kao i prethodnih nekoliko dana, organizovani su na inicijativu studenata i organizacija civilnog društva. Parlamentarna opozicija Jemena ne učestvuje u demonstracijama.


„Posle Mubaraka, Ali“, skandirali su demonstranti, poredeći predsednika Saleha, koji je na vlasti već 32 godine, sa Hosnijem Mubarakom, prenosi Beta. „Narod želi pad režima“, uzvikivali su ponavljajući glavni slogan sa demonstracija u Egiptu. Demonstranti su se sastali ispred Univerziteta u Sani s namerom da odu na Trg Tahrir (Trg oslobođenja), ali su snage bezbednosti postavile bodljikavu žicu kako bi ih u tome sprečili. Na Trgu su pristalice režima prošle nedelje razapele šatore. Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su Vladu da je angažovala razbojnike – naoružane motkama, palicama, sekirama i bodežima – da rasteraju demonstrante, izvestio je Bi-Bi-Si.

– Vlada Jemena ima obavezu da dozvoli organizovanje mirnih demonstracija. Umesto da demonstrante štite, bezbednosne snage udružile su se sa naoružanim kriminalcima – rekla je Sara Li Vitson iz Hjuman rajts voča.

Muhamed, jedan od demonstranata, rekao je Hjuman rajts voču da je bio izboden, prebijen i onesposobljen električnim pištoljem, te da su drugi ljudi koji su skandirali protiv vlade na ulicama Sane doživeli sličan tretman.

– Želim da nas režim tretira kao ljude. Moje je pravo da izrazim svoje mišljenje i kažem šta sam pretrpeo – rekao je Muhamed.

Predsednik Saleh priprema se za razgovore sa opozicionim grupama o mogućim političkim promenama, nastojeći da izbegne sudbinu Mubaraka i Zina Abidina Ben Alija. On je obećao da će se, u korist svog sina, povući sa položaja 2013. Jemen, najsiromašnija država arapskog sveta, ključni je saveznik SAD u borbi protiv Al Kaide u regionu, konstatuje Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari