Nevladina organizacija Centar za mir, nenasilje i ljudska prava ocenila je juče da se nastavlja pritisak na svedoke koji učestvuju na suđenju Branimiru Glavašu i sedmorici saučesnika optuženih za ratni zločin u Osijeku 1991. godine koje se vodi u Županijskome sudu u Zagrebu.

Prema ocenama Centra, na suđenju se nastavljaju dve vrste pritisaka – jedan je pokušaj uticanja na svedoke odavanjem njihovih tajnih izjava, a drugi je pokušaj pritiska na svedoke i pravosuđe putem svedočenja visokopozicioniranih i uticajnih političara.

Predstavnica Centra Katarina Kruhonja izjavila je na konferenciji za novinare da je na suđenju bilo situacija u kojima su svedoci tražili zaštitu jer im je prećeno, ali i onih u kojima nisu bili zaštićeni od pritiska branilaca optuženih.

Kruhonja je rekla i da su svedoci progovorili o pokušajima optuženih da im se dostavljanjem zapisnika s glavne rasprave „pruži prilika“ da svoju izjavu usklade s izjavama svedoka čija su svedočenja zabeležena u ponuđenom zapisniku i pomenula je slučaj svedoka Vlade Frketića.

Kao najeklatantniji primer kršenja odredbi Zakona o kaznenom postupku istakla je objavljivanje tajnih svedočenja, odnosno izjava datih na zatvorenim sednicama, s kojih je javnost bila isključena, a kao primere navela je neke tekstove objavljivane u dnevnim listovima Glas Slavonije i Večernji list.

Zbog tih slučajeva, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava je od Državnog tužilaštva zatražio da podigne optužni predlog protiv počinilaca krivičnog dela odavanja službene tajne, za koji se može izreći kazna zatvora do pet godina. Kruhonja je rekla da veću fazi istražnog postupka hrvatsko pravosuđe nije imalo snage da osigura i zašti postupak od pritiska okrivljenog Branimira Glavaša, koji je, kako je rekla, tokom većeg dela istrage bio na slobodi, što je ocenila kao njegovu političku moćuticanja na proces.

Kuhonja je navela je i da je ovonedeljni svedok Vladimir Šeks kao aktivni visokopozicionirani političar, odnosno potpredsednik Sabora, svojom izjavom ponovo poslao jasnu političku poruku svedocima i pravosuđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari