Selaković i vladika austrijsko-švajcarski Andrej o očuvanju kulturnog i nacionalnog indentiteta 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković susreo se danas, tokom zvanične posete Austriji, sa njegovim preosveštenstvom, vladikom austrijsko-švajcarskim Andrejom Ćilerdžićem, saopšteno je iz Selakovićevog Ministarstva.

On je episkopa Andreja informisao o razgovorima koje je imao sa predstavnicima srpske dijaspore u Beču i konstatovao da država i crkva treba dosledno da sarađuju na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda u rasejanju.

Sagovornici su se saglasili o potrebi zajedničkog rada na očuvanju srpskog jezika i ćirilice i iznalaženju najefikasnijih načina da srpska deca u Austriji ne izgube kulturnu i identitetsku vezu sa maticom.

Vladika Andrej je istakao da srpski narod u Beču svojim radom, načinom života i crkvenošću čini čast Srbiji, jer su, kako je rekao, srpske crkve u Austriji pune vernika.

Selaković je episkopu Andreju zahvalio što brine o negovanju sećanja na Srbe koji su tokom Prvog i Drugog svetskog rata preminuli u zarobljeništvu na tlu Austrije i „zatražio blagoslov da Srbija u memorijalima širom Austrije postavi obeležja sa imenima desetina hiljada naših stradalih sunarodnika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.