Dačić u Parizu sa direktorkom Uneska o očuvanju baštine i produbljivanju saradnje 1Foto: Shutterstock/Bumble Dee

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Parizu sa generalnom direktorkom Uneska Odre Azule (Audrey Azoulay) o očuvanju kulturne baštine Srbije i produbljivanju saradnje, saopštila je Vlada Srbije.

Dačić, koji boravi u poseti Francuskoj, rekao je posle sastanka sa Azule da Srbija pridaje veliki značaj članstvu u Unesku (Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu) i dodao da je to važno zbog očuvanja njene kulturne baštine, posebno na Kosovu, navodi se.

On je, kako se navodi, zamolio Unesko da „posebnu pažnju“ posveti srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu, dodavši da se ti objekti nalaze na Listi kulturne baštine u opasnosti.

Dačić je kazao da je malo verovatno da će Kosovo dobiti podršku za članstvo u Unesku, i naveo da je za Srbiju dobro to što je reč o svetskoj, a ne evropskoj organizaciji, budući da većina evropskih zemalja priznaje kosovsku nezavisnost.

Šef srpske diplomatije je naveo da će skupština Uneska biti održana u novembru i da je za Srbiju „bitno da za sada nema prijave“ Kosova za članstvo u toj organizaciji, ali je dodao da to ne znači da „toga neće možda biti“, piše u saopštenju.

Srbija ima aktivnu ulogu u Unesku zato što je njena ambasadorka pri toj organizaciji Tamara Rastovac Siamašvili ujedno i predsedavajuća Izvršnom savetu Uneska i blisko sarađuje sa generalnom direktorkom Azule, kazao je Dačić.

Dodao je da je sa Azule razgovarao i o geopolitičkoj situaciji i okolnostima u kojima Unesko trenutno funkcioniše, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari