Selima 30 kilometara asfalta 1Foto: A. Bubanja

U proteklih nekoliko meseci je u 11 seoskih mesnih zajednica na teritoriji opštine Nova Varoš asfaltirano više od 30 kilometara lokalnih saobraćajnica, što je duplo više nego tokom lanjske građevinske sezone.

Radovi na izgradnji i održavanju putne mreže koštali su oko 110 .000.000 dinara, a sredstva je obezbedila lokalna samouprava uz finansijsku podršku iz republičke kase. Ovogodišnju građevinsku sezonu obeležile su i investicije u samom gradu i prigradskim naseljima, ali su one, ipak, realizovane u znatno manjem obimu u odnosu na seoske sredine.

– Građevinska sezona bila je uspešna. Projekti predviđeni planom i programom za 2018. su u najvećoj meri okončani. Jedan od ključnih problema zbog kojih deo njih nije završen u predviđenim rokovima je manjak putarskih preduzeća, koji su prezauzeti i neke poslove nisu stigli da odrade – kaže Dejan Grbić, rukovodilac opštinskog Odeljenja za investicije. On ukazuje i na problem nedovoljno dobre saradnje lokalne samouprave i pojedinih građana. -Zbog nemogućnosti da dođemo do dogovora i rešimo imovinske odnose ostalo je par važnih projekata koji nisu odrađeni. Reč je uglavnom o bočnim ulicama u užoj i široj zoni grada. Za neke druge poslove , sa druge strane, nismo imali dovoljno sredstava . Među njima je i Ulica Majora Ilića čije spajanje u dužini od 150 metara košta čak 15.000.000 dinara – dodaje Grbić.

U Odeljenju za investicije kažu da se ove sezone na poboljšanju lokalnih saobraćajnica radilo u gotovo svim mesnim zajednicama, sem u Vranešima i Amzićima. Oko 3,3 kilometra asfaltirana su na deonici od Javora ka Ivanjici ( vrednost radova 30.000.000 dinara), kao i još 200 metara duži put od ovog na Vodenoj poljani , a u čiju je izgradnju uloženo oko 21,5 miliona dinara.

Novi asfalt dobili su brojni drugi putni pravci po selima, prosečne dužine od 500 metara do jednog kilometra. U pitanju su mesne zajednice : Akmačići, Božetići, Jasenovo, Bela Reka, Negbina, Draglica, Rutoši, Radoinja, Bistrica, Draževići. Ostalo je da se odrade još dva putna pravca u Draževićima, ukupne dužine od oko 500 metara.

Predsednik opštine Radosav Vasiljević u 2019. najavljuje još veću investicionu ekspanziju i realizaciju brojnih važnih projekata.

– Nedavno započeti put ka centru turističke zone, kompletna sanacija i uređenje OŠ „Živko LJujić“ sa ugradnjom kotlova na bio masu , izgradnja i proširenje sadržaja na neuređenom delu opštinskog zemljišta tik uz gradski Trg , stadiona na Zlataru, pešačkih staza, turističke signalizacije, prva faza radova na rešavanju problema vodosnabdevanju božetićkih sela samo su neki od krupnijih poduhvata koji nas očekuju u narednoj godini. Kod resornih ministarstava apliciraćemo i za sredstva za rekonstrukciju glavne gradske ulice, na deonici od zgrade Policije do raskrsnice ka Vignjevima – naglašava Vasiljević.

Grad zapostavljen

Za razliku od seoskih sredina, u samom gradskom jezgru i u rubnim područjima Nove Varoši ostalo je nedovršenog posla, među njima i asfaltiranje deonica u šest ulica, izgradnja tri parking prostora, prilaznice ka Vrtiću i Trikotaži, deo Vraneškog puta, krak u Ulici Roda Stevovića…

– U želji da izgradnjom puteva i druge infrastrukture po selima što više olakšamo život tamošnjeg stanovništva , grad smo nenamerno zapostavili. Tu nepravdu ćemo ispraviti u narednoj godini izdvajanjem više sredstava iz opštinske kase za ove namene. Prioritet će biti ulice, jer Novovarošani ne zaslužuju da u 21. veku u bilo kom delu grada idu po blatu – obećava predsednik opštine Radosav Vasiljević i podseća da je, ipak, grad dobio spomen sobu vojvode Bojovića u Zavičajnom muzeju, spomenik ratnicima izginulim u Prvom svetskom ratu, igralište za decu u gradskom parku, sportske terene, rekonstruisane su škole i vrtić…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari