Pre dve sedmice na groblju u Staparu, selu kod Sombora, tokom jedne noći uništeno je čak 713 nadgrobnih spomenika. Ni dve nedelje posle neverovatnog događaja akteri vandalizma još nisu otkriveni, a policija, kako je rekao njen predstavnik, uložiće i poslednji atom snage da rasvetli ovaj događaj i počinioce preda pravdi.

U utorak uveče na zboru građana u Staparu ponovljeno je da su meštani smireni, da se nije dogodio nijedan incident, ali i da su potišteni i uvređeni, jer zdrav razum ne može da prihvati da se tako nešto dogodilo. Nekoliko stanovnika Stapara bilo je kategorično u oceni da spomenike nije porušio njihov sugrađanin Zoran Bojanić (41), koji se nalazi na lečenju u Psihijatrijskoj bolnici u Somboru.

Osnovno je, zapravo, pitanje kako je vest o tome procurila u medije pošto protiv Bojanića nije podneta krivična prijava, niti se policija zvanično oglasila, a „najlakše je napasti sirotinju“. O Staparu su napisane mnoge novinske storije, a predstavnici Saveta mesne zajednice izjavili su da će neke tekstove demantovati.

Gradonačelnik Sombora mr Dušan Jović rekao je na zboru građana da su grad, odnosno Pokrajina obezbedili potrebna sredstva za sanaciju groblja u Staparu, nezvanično reč je o oko sto hiljada evra. Predstavnici Mesne zajednice, pak, istakli su da je 12. juna organizovana radna akcija i da je oko 40 spomenika vraćeno u prvobitno stanje. Najavljena je nova radna akcija kojom će takođe biti obuhvaćeni spomenici koji tokom rušenja nisu polomljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari