Senat danas o upisnim kvotama, ne i o školarinama, ulaz dozvoljen samo RTS-u 1Toto: Beta/ Miloš Miškov

Prema predlogu Beogradskog univerziteta, u narednu školsku godinu biće upisano nešto preko 15.000 brucoša na osnovne akademske i integrisane studije.

Od tog broja, na budžetu bi trebalo da bude mesta za oko 9.800 studenata i oko 5.500, navodi se u predlogu upisnih kvota za školsku 2023/24. godinu u koji je Danas imao uvid.

Na dnevnom redu današnje sednice Senata Univerziteta u Beogradu je, između ostalog, donošenje odluke o broju studenata koji se upisuje na studijske programe za školsku 2023/24. i usvajanje mišljenja o broju budžetskih studenata za upis u prvu godinu. Podsetimo da budžetske kvote donosi Vlada Srbije, najčešće početkom maja.

Današnja sednica Senata se održava na Vojnoj akademiji, u prostorijama koje koristi Fakultet bezbednosti, pa novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju zbog stroge procedure pri ulasku. Tako nam je rečeno juče, kao i da će posle sednice biti poslato saopštenje.

Međutim, prema saznanjima našeg lista ekipa RTS-a je akreditovana za praćenje sednice. Iz kog razloga ostalim medijima nije dozvoljen ulaz pitali smo Univerzitet. Odgovor čekamo.

Iako se očekivalo, na današnjoj sednici Senata neće biti posebna tačka dnevnog reda o školarinama za narednu školsku godinu, pa je u domenu spekulacija da li je većina fakulteta povećala cene školarina, ili pak manjina.

I jednu i drugu informaciju Danas je dobio od pojedinih dekana, ali precizne informacije na Univerzitetu, kako su nam rekli, još nemaju.

Odluke o visini školarina donose saveti fakulteta, a ne Senat, što je, kako su nam objasnili, razlog zbog kojeg se ova tema neće naći pred članovima tog tela.

Do sada je, međutim, uvek bila praksa da informacija o visini školarina bude saopštena na Senatu, iako on nema mandat da o njima raspravlja, niti da ih usvaja.

Prethodnih godina pojedini dekani su bili nezadovoljni pisanjem medija koji su izvestili o povećanju školarina pa je utisak da bi aktuelna uprava rado zaobišla bilo kakvu „škakljivu“ temu.

Na UB nam je nezvanično rečeno da je informacija o iznosima školarina javna, da će biti objavljena u konkursu za upis studenata, te da nemaju razloga da bilo šta kriju.

Obećali su da će nam kada budu imali kompletne podatke za sve fakultete, tu informaciju dati.

U politici upisa studenata koja je usvojena na prethodnoj sednici Senata stoji da su svi fakulteti imali rok do 2. februara da Univerzitetu dostave odluke svojih saveta o visini školarina za svaki studijski program svih vrsta i nivoa studija koji će biti organizovani u školskoj 2023/24. godini za državljane Srbije, kao i za strane državljane. Više dekana juče nam je potvrdilo da su to i uradili.

U dokumentu o politici upisa piše da je „preporuka da saveti fakulteta prilikom donošenja odluke o visini školarine za pojedinačne studijske programe, eventualno uvećanje iznosa školarine utvrde najviše za iznos stope inflacije u prethodnoj godini“.

Na dnevnom redu današnje sednice Senata je utvrđivanje predloga visine školarina za školsku 2023/24. ali za studijske programe koje organizuje Univerzitet. Reč je o multidisciplinarnim studijama i tu, kako nam je nezvanično rečeno, nije predviđeno poskupljenje.

Predloženo je da školarina na studijskim programima doktorskih studija Biomedicinsko inženjerstvo i tehnologije i biofizika bude po 160.000 dinara.

Na master akademskim studijama predlog je da školarina iznosi 120.000 dinara za studijske programe Evropska politika i upravljanje krizama, Studije migracija, Menadžment poslovnih performansi, Računarstvo u društvenim naukama, Religija u društvu, kulturi i evropskim integracijama i Advanced data analitycs.

Na studijskim programima Terorizam, organizovani kriminal i bezbednost predloženo je da školarina staje 118.000 dinara, a 98.000 za program Obrazovne politike, navodi se u predlogu odluke u koju je Danas imao uvid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari