SEOS: Bujošević još nije odgovorio na zahtev da RTS organizuje emisiju o rudarenju litijuma 1foto FoNet Zoran Mrđa

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas da od generalnog direktora Radiotelevizije Srbije (RTS) Dragana Bujoševića još nije dobio odgovor na zahtev da Javni servis organizuje emisiju o eksploataciji litijuma u Srbiji.

Iz saveza su naveli da su pismo s tim zahtevom poslali Bujoševiću 24. avgusta i zatražili od generalnog direktora RTS da na njega odgovori „jasno i nedvosmisleno, bilo potvrdno, bilo odrično“ jer kako su ocenili, tema rudarenja litijuma nije ni najmanje bezazlena da bi se o njoj ćutalo.

„Odsustvo odgovora moglo bi se smatrati potvrdom da televizija nije zainteresovana za budućnost naše zemlje i njenog stanovništva, da ne smatra važnim mišljenje stručnjaka i meštana ugroženih područja, da se ne vodi novinarskim kodeksom već ličnim interesima čelnika i, što je najvažnije, da postupa nasuprot zakonskim obavezama i ovlašćenjima“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da bi „osvetljavanjem samo one strane priče koju propagiraju multinacionalne kompanije i njihovi saradnici i prećutkivanjem stava naučnika i meštana ugroženih područja bio povređen i član 5 zakona o javnom informisanju i medijima“.

„Do poslednjeg građanina naše zemlje mora doći zašto su rudnici litijuma opasni i zašto ih ni po koju cenu neće biti. Naš ključni problem nisu mediji, ali ćemo na informisanju insistirati bez obzira na sve druge dogadaje i aktivnosti“, naveli su iz Saveza ekoloških organizacija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari