SEOS: RTS hitno da organizuje emisije o istraživanju i eksploataciji litijuma i bora 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) uputio je danas otvoreno pismo generalnom direktoru Radiotelevizije Srbije (RTS) Draganu Bujoševiću sa zahtevom da Javni servis „u najkraćem roku“ organizuje emisije na temu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

SEOS je u pismu ocenio da je u pitanju „veoma važna tema koja je prethodnih godina prepuštena polarizaciji i jednostranom obaveštavanju javnosti“.

„Tenzije u društvu po pitanju ove teme su dostigle vrhunac i upravo zbog toga insistiramo na tome da RTS kao javno glasilo svih gradjana ove zemlje ima obavezu da u najkraćem vremenskom roku organizuje emisije u kojima će ravnopravno učestvovati sve zainteresovane strane“, stoji u zahtevu.

Ocenjuje se da „dodatnu konfuziju i zbunjivanje javnosti unosi činjenica da je nejasno šta se dešava sa projektom Jadar, koji je obustavljen, iako se na osnovu izjava zvaničnika i očiglednih aktivnosti kompanije, mogu doneti drugačiji zaključci“.

„Smatramo da je dijalog i pravovremeno i istinito obaveštavanje javnosti o aktivnostima i namerama stranih kompanija, o ugovorima potpisanih sa njima, zakonskim regulativama i svemu onome što je bitno i od značaja za budućnost i opstanak lokalnog stanovništva, trebalo upriličiti mnogo ranije“, naveli su iz SEOS.

Savez ekoloških organizacija čini šest lokalnih organizacija sa teritorije Gornjih Nedeljica, Pranjana, Dobrinje, Jagodine, Kosjerića i Rekovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari