SEOS: Neka ministarka energetike iznese svoj stav o Rio Tintu 1Foto: Kristina Vučićević / Danas

“Zahtevamo od nove ministarke resornog ministarstva da se hitno izjasni po pitanju naših zahteva i nadamo se da podaci iz njene biografije nisu preduslov da će se boriti za interese stranih korporacija i zemalja, već da će zastupati dobrobit Srbije i njenih stanovnika”, kaže se u saopštenju Saveza Ekoloških Orgaizacija Srbije (SEOS).

Iz SEOS-a podsećaju da su ranije najavili da će od prvog novembra, ukoliko im ne budu ispunjeni zahtevi koji su predati Ministarstvu energetike i rudarstva, preduzeti radikalnije mere i, kako navode, zaoštriti borbu.

“Na saboru u Gornjim Nedeljicama, gde smo proteklog vikenda obeležili prvi rođendan ove organizacije, dogovoreno je da ćemo sačekati sednicu Skupštine na kojoj bi, prema našim saznanjima, trebalo da jedna od tačaka dnevnog reda bude i Narodna inicijativa koju smo zajedno sa organizacijom „Kreni promeni“ prikupili i predali Narodnoj skupštini 18. juna”, kaže se u saopštenju SEOS-a.

Najavljuju da će tog dana doći u Beograd, da bi poslanicima, kako kažu, pomogli da donesu pravu i jedinu moguću odluku.

Ukoliko poslanici ne usvoje narodnu inicijativu i zahteve, o daljim merama i koracima blagovremeno će, kažu, obavestiti javnost.

Smatraju da je prethodna ministarka otvoreno lobirala za strane kompanije a protiv naroda, i da zato žele da čuju kakav je stav njene naslednice po pitanju Rio Tinta i drugih kompanija.

“Verujemo da je samim prihvatanjem ministarske fotelje, nova ministarka upoznata sa svim detaljima ovog trenutno najistaknutijeg i najvažnijeg pitanja iz njenog resora. Poručujemo svima da borba tek počinje i da se u Nedeljicama na saboru jasno pokazalo da nema mesta umoru ni odustajanju, te da nas je svakog dana sve više”, kažu u SEOS-u.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari