Poljoprivrednik Novica Bogdanović (55) iz naselja Polatna, već duže vreme na meti je nepoznatog napadača, koji podmeće požare i uništava mu imovinu i letinu. Od oktobra 2010. godine, kada je sve počelo, desilo se desetak napada, u kojima je izazvana velika materijalna šteta. Paljena je štala sa tovnim bikovima, senjak sa 10.000 bala sena, njive sa snopovima šaše i vinovom lozom.


– Prvi napad desio se kad su nam razbijeni prozori na kući i na ekonomskim objektima. Zatim su nam upaljeni slama i šaša u dvorištu, da bi naredna tri dana uzastopno, paljevina ponovljena dva puta, a jednom i kod mog brata Jovice. Naredne dve večeri, brat i ja smo noću stražarili kod senjaka i čuli da nešto šušti, kao da neko pokušava strelom, iz daleka, da zapali seno – priča Novica.

U novembru iste godine, upaljeno im je 2.000 bala sena, koje su vredele 10.000 evra. Taj požar trajao je tri dana, a vatrogasci su utrošili oko 20 cisterni s vodom.

– Nakon toga, ponovo su nam razbijeni prozori na kući i u ekonomskim objektima, dok su mom bratu uništil auto i ubili jednu kravu. Narednog meseca, u januaru 2011. godine, kod mog brata bacili su kamen koji je uleteo pravo u trpezariju i pao na sto – priča Novica. Nakon toga, nastupilo je zatišje, ali se sve nastavilo kad je nepoznati napadač počeo da ulazi u Novičinu novu kuću, na drugom kraju sela.

– Isključivao je osigurače, palio sijalice i bojler, pomerao mi alat. Potom je mom bratu, krajem marta prošle godine, upaljena šaša. Dok smo mi gasili taj požar, radnik koji je kod nas radio sa decom otišao je da večera, kad je neko upao u kuću, odmah ugasio svetlo i bacio kamen na sto – priča Novica.

Već narednog dana, njegovom bratu razbijeni su prozori na kući, a dan kasnije Novici je podmetnut požar u dvorištu, u kojem je izgorelo 2.000 snopova šaše i 10 kubika drva.

– Samo što su vatrogasci ugasili ovaj požar, buknuo je sledeći, na njivi, u kojem je, takođe, izgorela šaša – kaže Novica. Kasnije je usledio još jedan požar, u vinogradu, gde je ponovo uništena šaša. „Uspeli smo da spasimo i sklonimo oko 50 snopova, ali je uveče i ona zapaljena i uništena“, kaže Novica. Poslednji napad bio je 1. aprila, kad je zapaljen krov štale, sa 11 tovnih bikova, koji su spašeni samo brzom intervencijom Novičinog brata, koji je ušao u plamenon zahvaćenoj štali puna dima i otvorio prozore i vrata, i vatrogasaca. – Moju suprugu neko je gađao kamenicom u glavu, u trenutku dok su sa policajcem pričali u dvorištu. Pošto je brzo pobegao, ovaj napadač nije otkriven – kaže Novica.

Zbog svih ovih problema, Novica je išao na razgovor u policiju u Žabarima i Požarevcu.

– Policija u Žabarima pozvala je i našu decu, moju kćerku od 17 godina i dva sina mog brata, starosti 13 i 14 godina. Posle su nam deca rekla da je jedna policajka iz Žabara, koja ih je saslušavala, od njih tražila da priznaju da ona podmeću požare, inače, ako to ne učine, da će da ih odvedu u dom za nezbrinutu decu i da nikada više neće da se vrate kući. Meni su otvoreno rekli da se sami organizujemo i zaštitimo, a oni će ponovo doći samo ako neko padne mrtav – sav uzbuđen priča Novica. On dodaje da je jednom neko lupao na kapiji i kad je supruga otišla da vidi ko je, sa druge strane čula se pretnja „do zore bićete pobijeni“.

– Ne znamo više šta da radimo, policija nije otkrila napadača, iako sam ja naveo na koga sumnjam. Nikom ništa nisam naudio, pa verujem da motiv može biti samo zavist. Međutim, policija nije okončala naše muke – kaže Novica. U požarevačkoj policiji rekli su da se još uvek radi na utvrđivanju okolnosti paljevina u domaćinstvu Novice Bogdanovića.

Piroman dvanaestogodišnji dečak

Požarevačka policija podnela je izveštaj Višem tužilaštvu u Požarevcu, protiv krivično neodgovornog S.B. (1999) iz Polatne, zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela izazivanja opšte opasnosti.

Policija, radeći na rasvetljavanju prijavljenih požara, u saradnji sa Centrom za socijalni rad u Požarevcu, maloletnog S.B sumnjiči da je podmetnuo šest požara kako 2010 tako i 2012. godine, u domaćinstvu u kome živi, kao i u domaćinstvu njegovog strica Novice B. iz Polatne.

Na osnovu prikupljenih dokaza policija sumnja da je podmetao požare paleći upaljačem kukuruzovinu, slamu i seno skladišteno na njivama u dvorištu i na tavanu štala i pomoćnih objekata. U toku jednog dana 29 marta ove godine, u 15.30 časova zapalio je seno u šupi u dvorištu njegovog strica Novice. Dok su vatrogasne službe gasile požar istog dana u 17,55 časova zapalio je seno u šupi njegovog oca Jovice.

U poslednjem požaru koji se dogodio juče oko 8.00 časova S. B. je pre podmetanja požara isključio sigurnosne kamere koje je u njihovom domaćinstvu postavio njegov otac. Sve požare koji su se dogodili u ovim domaćinstvima Odeljenje za vanredne situacije Policijske uprave Požarevac, lokalizovalo je i sprečilo njihovo dalje širenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari