Server: Očekujem da se Vučić ne ispreči procesu koji se vodi zbog ubistva Ivanovića 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

“Kako će Srbija reagovati na informaciju o podizanju optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića na Kosovu – pitanje je za predsednika Aleksandra Vučića. Ta reakcija ne zavisi od Marka Đurića”, izjavio je za Glas Amerike Danijel Server, američki stručnjak za Balkan i profesor vašingtonskog univerziteta Džon Hopkins.

U prvoj reakciji pošto jekosovsko Specijalno tužilaštvo saopštilo da je podiglo optužnicu protiv šest osoba i da potražuje još tri osobe koje su u bekstvu – od Marka Đurića, stigla je rekacija da je reč o, kako je naveo, politički režiranom procesu.

Međutim, profesor Danijel Server, upravo aktuelni trenutak vidi kao mogućnost za saradnju dve strane.

“Očekujem da će se Aleksandar Vučić žaliti, ali se nadam da se neće isprečiti napretku procesa i da će sarađivati u pronalaženju preostale tri osobe za kojima je rapisana poternica. I shvatiti da nema drugog načina da se ta stvar okonča. U nadležnosti Kosova je da primenjuje zakon na svojoj teritoriji, a za Srbiju isto važi na njenoj teritoriji”, rekao je Server za Glas Amerike i dodao:

“Stvar bi mogla otići u oba smera. Zavisi od političke volje Beograda, i do neke mere, Prištine. Ali, mislim da bi odluku o tome, može li se ovo iskoristiti kao iskorak u pravom smeru, trebalo tražiti u Beogradu. Ukoliko protiv šestoro uhapšenih ima čvrstih dokaza treba im suditi na Kosovu – Beograd se sa time saglasio političkim sporazumom iz 2013. godine. To nije tema o kojoj se može razgovarati – to je obećanje koje Beograd treba da ispuni”, smatra Server.

Američki stručnjak za Balkan ukazao je i da pretpostavlja da su dve strane sarađivale u istrazi ubistva Olivera Ivanovića jer mu je, kako je rekao, teško da zamisli da bi dosadašnja hapšenja osumnjičenih mogla biti sprovedena bez značajnijeg otpora na severu Kosova.

Na pitanje Glasa Amerike može li se očekivati bilo kakav iskorak u saradnji, imajući u vidu da je prema ranijim tvrdnjama kosovskih zvaničnika, jedna od glavnoosumnjičenih osoba u tom predmetu Milan Radoičić, inače visokopozicionirani funkcioner Srpske liste, Server je kazao da će „ćemo morati da sačekamo da to vidimo“.

„Mišljenja sam da saradnja treba da postoji i da je već ima. Videćemo koliko daleko bi to moglo otići u slučaju Radoičića“, dodao je on.

On je naveo i se nada da, ukoliko bude nekakvih posledica podignute optužnice, da će one biti pozitivne.

„Da će dve strane sarađivati u nastojanjima da osude ubice Olivera Ivanovića. Došlo je vreme da pravda bude sprovedena“, rekao je on za Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari