Šest godina dobročinstva 1

Humanitarni fond „Hilal“ iz Bijelog Polja, obilježava šest godina postojanja.

Ideju o osnivanju humanitarnog udruženja realizovali su mladi pri Islamskoj zajednici u Bijelom Polju. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Enis ef. Burdžović, kaže za Sandžak Danas da je ideja o osnivanju humanitarnog fonda okupila mlade ljude, volontere koji se nisu mirili sa teškom materijalnom situacijom u svom okruženju. Oni jednostavno nisu prihvatali opšti stav da je „dovoljno da meni bude dobro“ i da treba gledati svoja posla.

– Humanitarni fond je osnovan 2011 godine pri islamskom centru Rasovo, a aktivnosti su počele simboličnom mjesečnom članarinom. Ključno je bilo da se, sa jedne strane, omasovi donatorstvo kroz mjesečnu članarinu, od koje su aktivisti nabavljali najpotrebnije životne namirnice i dostavljali ih najugroženijim porodicama na području opštine Bijelo Polje. Sa druge strane, aktivisti fonda su pravili bazu podataka o najugroženijim porodicama, vrsti pomoći koja im je potrebna i slično. Nemaština, bolest, izolovanost, ljudske nevolje, uopšte ne dolaze same, uvijek je to splet okolnosti koje se nisu mogle riješiti samo od pomoći u namirnicama. Zato je „Hilal“ svoje aktivnosti počeo proširivati i na druge oblike pomoći, stipendije, pomoć u liječenju, obezbjeđivanju pomoći u renoviranju i izgradnji kuća. Humanitarni fond „Hilal“ pomaže ugroženo stanovništvo bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, jer nevolja ne bira ni vjeru ni naciju, kazao je Burdžović.

Direktor fonda „Hilal“ Izet Hadžibulić ističe da je njihova aktivnost odavno prešla granice Crne Gore i zahvaljujući dijaspori koja im često pomaže u realizaciji projekata, ujedno radi na promovisanju njihovih aktivnosti. „U proteklom periodu „Hilal“ je izgradio pet kuća porodicama čiji su stambeni uslovi bili jako loši, a učestvovao je u renoviranju, adaptaciji i obnovi šest kuća. Posebno na ruralnom području „Hilal“ je kao vid podrške seoskim domaćinstvima pomagao kupovinom krava, te organizovao edukativne radionice na koji način porodice mogu same sebi pomagati. Asistirajući u realizaciji pomoći ambasade UAE u Crnoj Gori u obezbjeđivanju ogrijeva za ugroženo stanovništvo, „Hilal“ je nastavio da samostalno određenom broju porodica obezbjeđuje ogrev u zimskom periodu. Mnogo je siromašne, ali talentovane djece koja su bila prinuđena da prekidaju studije zbog loše materijalne situacije, te je „Hilal“ mnogo puta pomagao srednjoškolcima i studentima da nastave i okončaju svoje studije“, priča Hadžibulić.

U „Hilal“ fondu ističu da su tokom 2015. godine pomogli akciju Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, kada su sirijskim izbjeglicama u Preševu dostavili veliki kontingent pomoći. Osim toga „Hilal“ je dostavio pomoć izbjeglicama u izbjegličkim centrima u Sjenici, Tutinu i Beogradu. Naročito su ponosni na pomoć stanovništvu Afrike, preciznije državi Burkina Faso. Za manje od dvije godine djelovanja na području Afrike „Hilal“ je siromašnim i sušom iskušanim afričkim selima sagradio 18 bunara. Saradnja je počela akcijom opremanja škole za oko 50 mališana iz Burkine Faso. Osim toga, u toku Ramazana, „Hilal“ je imao redovne zajedničke iftare, gdje je u toku mjeseca servirano preko 1.800 obroka. „Mještani sela Bogoya u Burkini Faso počeli su graditi džamiju, ali u nedostatku sredstava radovi su zaustavljeni. Posredstvom „Hilala“, ova džamija je završena, a mještani su u znak poštovanja prema našem fondu džamiju nazvali imenom našeg fonda“, ističe Hadžibulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari