Zaposleni u Šestoj beogradskoj gimnaziji najavili štrajk glađu 1Foto: Printscreen/N1

„Šest meseci čekamo na odgovor Ministarstva prosvete i gradske prosvetne inspekcije o zahtevu za smenu direktora škole, ali odgovora nema“, kaže za N1 profesor istorije u Šestoj beogradskoj gimnaziji Željko Matić. Najavljuje i štrajk glađu zaposlenih u toj školi koji inače štrajkuju još od 31. maja.

Deo nastavnika Šeste beogradske gimnazije od maja štrajkuje tražeći smenu direktora Radisava Milića, navodi N1.

Nakon niza prijava inspekciji rada i obraćanju za pomoć Ministarstvu prosvete, najavljuju štrajk glađu 28. oktobra, na 90. rođendan škole.

Sa druge strane, Milić tvrdi da se radi o nekoliko ljudi koji već duže vreme sabotiraju rad u školi i pokušavaju da svoje lične ambicije proguraju kroz mala vrata.

„Mi smo zahtev ministarstvu podneli početkom marta, 6. aprila je izvršen inspekcijski nadzor, i kako nismo dobili odgovor do kraja maja, mi smo 31. maja stupili u štrajk. Dva dana pre toga smo, nakon izjave za N1, bili u Ministarstvu prosvete, tamo nam je pomoćnik ministra rekao – ne kažem da to nije za razrešenje, a onda je u nastavku razgovora to potvrdio i pomoćnik ministra i pravnica da je nezakonito i to što je kolegi koji je bio predsednik sindikata preinačio ugovor o radu nakon šest godina sa neodređenog u određeno, uzeo mu je deo fonda časova a samim tim i platu. Rekli su da je to još veći prekršaj od onog zbog kojeg mi tražimo razrešenje“, priča Milić.

Dodaje i da su im iz Ministarstva rekli „da neće razrešiti direktora dok gradska prosvetna inspekcija to ne naloži“.

„A u inspekciji smo imali zanimljive informacije – rečeno nam je da ne treba da odustajemo, da nastavimo da se borimo, da će direktor biti razrešen, ali da će do tada još štete načiniti. A onda nam je posle nekog vremena rečeno da ipak mera za razrešenje može da se napiše, ali da direktor verovatno neće biti razrešen jer u inspekciji samoj ima osoba koja ga štiti, ne bih navodio sad imena, šta nam je rečeno ko ga štiti“, izjavio je profesor.

Prema njegovim rečima, i sam direktor je pričao po školi „kako ga jedna inspektorka štiti“, jer „mu je dužna“.

„A načelnica gradske prosvetne inspekcije je rekla da to što ministarstvo šalje inspekciju je samo izgovor, da ministarstvo samo može da razreši direktora a na osnovu inspekcijskih izveštaja koja su u ministarstvu“, naveo je Milić.

Milić kaže i da „direktor za to vreme uklanja iz škole jednog po jednog člana sindikata“.

„Dok instutucije ne rade svoj posao, prebacuju odgovornost jedna na drugu, direktor uklanja iz škole jednog po jednog člana sindikara. Počelo je početkom godine, tako što je dotadašnji predsednik sindikata najpre suspedovan a zatim preminuo pred penziju. Zatim je kolega koji ga je nasledio, Marko Mandić, od 1. septembra više ne radi u školi, a tada je otišla i pravnica škole, koja je rekla da više nije mogla da trpi pritiske direktora, na nezakonite radnje, jer ona mora da se drži zakona“, priča Milić.

Kako je rekao, od 1. septembra u školi ne radi ni administrativna radnica, jer je, kaže, ušla u sindikat.

„Takođe je i šefica računovodstva dala otkaz nakon pritiska oko javnih nabavki“, rekao je Milić.

Sagovornik N1 kaže i da su juče dobili poruku od direktora.

„Odnos s njim od početka štrajka se nije promenio, direktor ne razgovara s nama, nijednom nas nije pozvao na razgovor, pokušava da spreči nastavak zakonskog štrajka, pretnjama. Poručio je da će umanjiti plate nastavnicima koje su ionako male, ukoliko pisanim putem im ne pošalju izjavu da izlaze iz štrajka. To je poruka koju smo juče dobili“, rekao je Milić.

Ako se ništa ne učini povodom smene, kaže – stupiće u štrajk glađu.

„Kad nadležne institucije ne rade svoj posao, mi ne vidimo šta nam još preostaje, čekamo pola godine otkad smo podneli zahtev za smenu. Mi se nadamo da do 28. oktobra ima vremena da se ministarka konačno uključi u rešavanje ovog slučaja. O tome je skrenuta pažnja i na skupštinskom odboru za obrazovanje. Nadamo se da će ministarka konačno rešiti problem u Šestoj, da bismo na dostojan naćin proslavili jubilej škole“, uveren je Milić.

Na pitanje da li se plaši da i on dobije otkaz, kaže da ne.

„Ja se ne plašim za sebe, jer znam da sam u pravu, jako sam dobro upoznao tog čoveka čiji sam prvi saradnik bio i znam koliko je za školu neophodno da se što pre oslobodi ovoga, jer pre nego što je on došao, uspostavljeni su jako dobri standardi, i dolazimo u problem da se to upropasti“, zaključio je Milić.

Izvor: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari