Šesti Bašta fest od 4. do 7. ju 1Foto: Plakat

Bašta fest – internacionalni festival kratkog igranog filma održava se po šesti put od 4. do 7. jula.

Glavni program je međunarodnog i takmičarskog karaktera. Selektor festivala Nikola Ljuca, u saradnji sa umetničkom direktorkom Majom Šuša, izabrao je 24 filma iz 18 zemalja, od toga četiri domaća. U tri dana publika će imati prilike da vidi filmove iz: Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, BiH, Danske, Švedske, Poljske, Austrije, Francuske, SAD, Kanade, Belgije, Grčke, Italije, Irana, Holandije i Islanda. Sedam filmova potpisuju rediteljke, a pet naslova je iz regiona.

Ove godine uvodii se novi Industry program – besplatna radionica za prezentaciju projekta namenjenu mladim filmskim rediteljima iz Srbije – Bašta pitch. Mentorka programa je scenaristkinja i producentkinja Mina Đukić. U okviru Industry programa mladi reditelji koji se prijave će u višednevnom radu sa mentorom proći kroz pripremu za završni pič (prezentaciju) poslednjeg dana festivala kada će od strane žirija biti izabran pobednik, koji dobija novčanu nagradu od 500 evra za početak rada na svom ostvarenju.

Nagrade na Bašta festu se dodeljuju za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), za najbolji scenario (Zlatna inspiracija) i nagradu za najbolji snimateljski rad (Zlatna vizualizacija). Budući da ima nameru da podstiče svest o ovoj regiji i pre svega kreativnom ulaganju u Bajinu Baštu, Bašta fest dodeljuje i nagradu Baš ta čast, pojedincu ili inicijativi koju smatra značajnom. Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari