U Poljani kod Požarevca 18. i 19. avgusta održaće se duhovna manifestacija „Sestroljinski dani preobraženja“, osma po redu, u organizaciji Mesne zajednice Poljana, Crkvene opštine, Skupštine grada Požarevca, Centra za kulturu Požarevac i KUD „Mladost“ iz Poljane.

Manifestacija će početi u 10 sati, likovnom kolonijom u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg, a nastaviće se u popodnevnim satima, služenjem prazničnog bdenija i izložbom slika i poštanskih markica posvećenih pravoslavlju. Svečano otvaranje na programu je od 20 sati, kada će goste, nakon „Sestroljinske zdravice“ Milije Radivojevića-Baje, pozdraviti predstavnici crkve i čelnici lokalne i gradske uprave.

Nakon toga sledi „Veče tradicionalne muzike i predanja“, kada će nastupiti muzički sastav „Stupovi“ iz Beograda, uz splet igara koje će izvesti KUD „Braća Trajić“ iz Starčeva i KUD „Mladost“ iz Poljane. Narednog dana, nakon svete liturgije i osvećenja ovogodišnjeg grožđa, u crkvenoj porti biće priređen program „Srpska šetnja i kolo“. Ova dvodnevna manifestacija biće završena „lepezom narodnih igara“, u izvođenju članova KUD „Poljana“ i njihovih gostiju. Osim kulturnog programa, posetioci u Poljani mogu da vide i Etno-muzej, otvoren pretprošle godine, sa brojnim eksponatima iz 19. veka.

„Sestroljinski dani preobraženja“, tradicionalno se održavaju u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg, podignute 1897. godine, nadomak kapele kod izvora Sestroljin za koji se smatra da leči očne bolesti i glavobolju. Ova kapela podignuta je 1963. godine i osveštao je vladika Hrizostom. Manastir Sestroljin podignut je u drugoj polovini 15. veka, za vreme vladavine kneza Lazara. Za njegov nastanak vezuje se narodna legenda o devojci Jelici koju su braća, vlastelini Radići, razapela „konjima na repove“, pošto su poverovala u laži njene zaove da joj je ubila dete u kolevci. Na mestu gde su pale njena ruka, brada i telo, sagrađeni su manastiri Rukumija, Bradača i Zaova, dok je Sestroljin podignut na mestu gde su pale njene oči.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari