Set predloga pravosudnih zakona u januaru pred poslanicima: Ministarka pravde o izmenama propisa u pravosuđu 1Foto: Ministarstvo pravde (mpravde.gov.rs)

Ministarka pravde Maja Popović najavila je danas da bi set predloga pravosudnih zakona, nephodnih da bi se primenile izmenjene odredbe Ustava, trebalo da se nadje pred poslanicima Skupštine Srbije u januaru naredne godine.

„To je veoma zahtevan i obiman posao, rok je dosta kratak, po Ustavnom zakonu godinu dana, ali ćemo uspeti, jer se intenzivno radi“, rekla je Popović u raspravi „Novi pravosudni zakoni u interesu svih gradjana – izazovi i rešenja“.

Podsetivši na Ustavne promene u pravosudnom delu, izvršene pre oko godinu dana, ona je navela da su ih gradjani podržali na referendumu čime je „osnažena vladavina prava i pravna sigurnost, stvoreni uslovi za efikasniju zaštitu ljudskih prava, povećanje životnog standarda, ekonomski razvoj države i njenih demokratskih kapaciteta“.

„Reč je o korenitim, tektonskim, delekosežnim promenama koje značajno utiču na jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, koje suštinski podrazumevaju isključivanje politike iz izbora sudija i tužilaca, kao i uspostavljanje boljeg sistema predlaganja, premeštaja i prestanka njihovih funkcija“, rekla je Popović, podsetivši da se radi o izmena pet zakona o sudijama i tužiocima.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je „jačanje vladavine prava stub EU, osnovna vrednosta na kojoj gradimo naše društvo, vrednost koju delimo sa Srbijom i želimo zajedno da je ojačamo“.

Predsednik Udružena sudija i tužilaca (UST) Nenad Stefanović, koji je Viši javni tužilac u Beogradu, rekao je da to udruženje uputilo veliki broj pisanih komentara na radne verzije Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o visokom savetu tužilaštva.

„Najvažnije je da se očuvaju i unaprede dostignuti standardi u ovoj oblasti, imajući u vidu da svako reformsko rešenje treba pre svega da donese napredak, a ne da bude lošije u odnosu na postojeći sistem“, rekao je Stefanović.

Govoreći o „nelogičnostima“, on je naveo da je potrebno razgraničiti nadležnosti izmedju Vrhovnog javnog tužilaštva i Visokog saveta tužilaštva, tako da se odluke o postupanju u konkretnim predmetima, uključujući prigovor na obavezno uputstvo, donose unutar javnog tužilaštva a ne tužilačkog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.