Vlasti Južne Koreje upozorile su juče zvanični Pjongjang da će se suočiti s „ozbiljnim merama“ ukoliko ne pristane na hitne razgovore o ponovnom otvaranju zajedničke industrijske zone u Kesongu.


Potparol Ministarstva za ujedinjenje Južne Koreje Kim Hiung-suk rekao je novinarima da severni sused ima rok do petka da odgovori na ponudu o razgovorima na nivou radnih grupa, navodeći da su u sredu već odbili takvu ponudu. „Naši ljudi pate zbog nedostatka hrane i lekova“, rekao je on, a prenosi britanski Gardian, dodajući da firme trpe ogromne finansijske gubitke.

Da bi Kesong nastavio da radi, naveo je Kim Hiung-suk, Severna Koreje treba da dozvoli nekim Južnokorejcima da pređu granicu, kako bi dopremili hranu i lekove preostalim radnicima u Kesongu. Ta industrijska zona donosi preko potrebne prihode Severnoj Koreji, ali je već skoro mesec dana zatvorena, a Južna Koreja ističe da će se povući iz tog projekta, ukoliko Pjongjang odbije ponuđene razgovore.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje nije dalo detalje o mogućim kaznenim merama, ali eksperti smatraju da bi to moglo da znači potpuno povlačenje 175 južnokorejskih menadžera koji još žive u blizini postrojenja.

Njihovo povlačenje bi okončalo jedini preostali simbol prekogranične saradnje dve Koreje i označiti dramatičan pad već oštećenih veza zbog severnokorejskih pretnji južnom susedu i njegovim saveznicima, pre svega Sjedinjenim Američkim Državama.

Taj fabrički park od 2004. funkcioniše sa južnokorejskom tehnologijom i jeftinom radnom snagom iz Severne Koreje. Njihova saradnja u Kesongu odolela je prethodnim ciklusima neprijateljstava između dva rivala, uključujući i dva napada 2010, u kojima je poginulo 50 Južnokorejaca, a za koje je okrivljena Severna Koreja.

Više od 120 južnokorejskih kompanija, uglavnom malih i srednjih, za proizvodnju odeće i elektronskih firmi, radilo je u Kesongu pre nego što su 9. aprila prestali na posao da dolaze severnokorejski radnici. Prošle godine u tom fabričkom parku proizvedena je roba u vrednosti od 470 miliona dolara. Južnokorejske kompanije plaćaju radnike iz Severne Koreje u proseku 127 dolara mesečno, prema južnokorejskoj vladi. To je manje od šesnaestine prosečne plate radnika iz Južne Koreje.

Plašeći se da su pojedine kompanije koje imaju firme u Kaesongu na ivici bankrotstva, podseća britanski Gardian, Vlada Severne Koreje saopštila je ove sedmice da će im ponuditi pozajmice kao i poreske olakšice i socijalnu zaštitu za radnike koji ostaju bez posla zbog zatvaranja zajedničke industrijske zone dve Koreje.

Inače, Severna Koreja već je odbacila južnokorejski predlog da se reše sve tenzije, ne samo oko Kaesonga, kroz dijalog i saopštila da nema nameru da razgovara sa Seulom dok on ne odustane od, kako je nazvala, konfrontacionog stava. Jedan visoki severnokorejski vođa nedavno je rekao da ta zemlja mora da pojača svoj nuklearni arsenal i akciju prema SAD da bi se suočio sa sadašnjom ratnom situacijom.

Godišnjica severnokorejske vojske

Vojska Severne Koreje, koja je juče proslavila 81 godinu postojanja, starija je od same države, a počela je kao antijapanska milicijska formacija, da bi danas stekla središnju ulogu u toj vojnoj zemlji. Pokojni lider Kim Džong Il ojačao je ulogu vojske tokom svoje i doveo ju je do broja od oko 1,2 miliona vojnika. Novi vrhovni komandant vojske Kim Džong Un dao je Narodnoj armiji te zemlje nove instrukcije da izgrade „nuklearne vojne snage“. Južna Koreja tvrdi da Pjongjang ima više od 13.000 artiljerijskih topova, a u stanju je da gađa čak i glavni južnokorejski grad Seul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari