Sevojno neće dobiti drugog pedijatra zbog nedovoljnog broja dece, građani najavljuju novi protest 1Dom zdravlja u Užicu Foto: Ana Milošević

Nedavni protest Sevojničana zbog zatvaranja pedijatrije u ovoj užičkoj opštini do povratka pedijatra sa bolovanja, odnosno, do ponedeljka, nametnuo je i pitanje da li ima dovoljno lekara u užičkom Zdravstvenom centru, odnosno Domu zdravlja da bi se nesmetano organizovao posao.

Stanovnici Sevojna rekli su da je njihov problem dugogodišnji. Oni traže lekara za decu koji će raditi i u drugoj smeni.

– Normiranje kadra se radi po Pravilniku po kome Sevojno nema pravo na još jednog pedijatra u drugoj smeni. Na 850 predškolske dece, sleduje jedan pedijatar, kao i na 1.500 školske. U Sevojnu je manje od 400 dece predškolskog uzrasta i oko 600 dece školskog – kaže za Danas direktorka Doma zdravlja u Užicu Danijela Marinković i dodaje da se u Sevojnu, inače, dnevno pregleda od troje do dvanaestoro dece.

Sevojno neće dobiti drugog pedijatra zbog nedovoljnog broja dece, građani najavljuju novi protest 2
Dr Danijela Marinković, Foto: Grad Užice

Od 370 zdravstvenih radnika u Domu zdravlja, trenutno je oko 70 na bolovanju, a u kovid ambulanti dnevno se obavi oko 700 pregleda.

-To je veliko opterećenje sistema. Mi se sa tim problemima nosimo i rešavamo ih svakodnevno. Kada je doktorka iz Sevojna u prethodnom periodu išla na odmor, slali smo zamenu. Sada to nismo mogli da uradimo zbog kovida – objašnjava dr Marinković.

Po broju dece, navodi ona, Užicu sleduje 11 pedijatara. Trenutno ih je deset, jer je jedna doktorka otišla u penziju 31. decembra. Na ispomoći je lekarka na specijalizaciji, pa je ta norma ispoštovana.

Zdravstveni centar Užice je 28. decembra objavio konkurs za pedijatra, na koji se niko nije javio, jer na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nema nijednog lekara.

Sevojno neće dobiti drugog pedijatra zbog nedovoljnog broja dece, građani najavljuju novi protest 3
Pedijatrija u Sevojnu, Foto: Ana Milošević

-Trenutno  je pet lekara na specijalizaciji, a prvi počinje da radi u aprilu. Idealno bi bilo da ispunimo sve zahteve, ali to je nemoguće. Svi se sada prilagođavamo situaciji iz dana u dan i prevazilazimo prepreke – kaže naša sagovornica, a njene reči potvrđuju i iz užičkog Zdravstvenog centra.

-Trenutno je teško, jer su se poklopili veći broj obolelih lekara od kovida i njihove specijalizacije, ali imamo dovoljno lekara na usavršavanju, koji će pravovremeno zameniti svoje kolege koje budu odlazile u penziju. Po kadrovskom planu nema manjka, problem se javi, traje nekoliko dana i mi ga rešimo – kaže Danijela Vasiljević, portparolka Zdravstvenog centra.

Sa druge strane, Povereništvo Zdrave Srbije u Sevojnu, građane je pozvalo da nastave da protestuju i ove subote, kako navode „sve dok pedijatrija u ovoj užičkoj opštini ne bude ponovo radila u dve smene“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari