Šib: Napredak Srbije u vladavini prava previše skroman za otvaranje novih poglavlja 1Tomas Šib Foto: FoNet/ Kabinet ministra za inovacije i tehnologije

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da ovogodišnji bilans Srbije u vladavini prava nije bio zadovoljavajući za otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU ali da ima osećaj da nova vlada želi da se posveti reformama.

„Brzina kojom se zemlja kandidat približava EU zavisi pre svega od sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava u čemu ove godine Srbija nije ostvarila veliki napredak…Ustanovljeno je da je napredak skroman i da nisu ispunjeni uslovi za otvaranje novih poglavlja za šta je potrebna jednoglasana odluka svih zemalja članica”, rekao je Šib za N1.

On je dodao da ima osećaj da „nova vlada veoma angažovano želi, i već je i počela, da se posveti tim reformama”.

„Možemo samo ohrabriti vladu da nastaviti tim putem, kao na primer usvajanje akcionog plana u vezi sa medijskom strategijom… Nema razloga za razočarenje, treba sada sa punom dinamikom i entuzijazmom krenuti putem članstva”, dodao je.

Šib je ponovio da „proces evropskih integracija nije okončan bez zemalja Zapadnog Balkana”.

„One imaju jasnu perspektivu. Srbija je na dobrom putu, odnosno Zapadni Balkan. Nemačka je tu da pruža Srbiji podršku i da dajemo savete. Ove godine nismo možda toliko napredovali koliko bismo želeli, ali ubeđen sam da ćemo sledeće godine u tome uspeti”, rekao je.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine Šib je rekao da je dobro što je posle zastoja od 20 meseci nastavljen, ali da ne veruje da će za kratko vreme biti napralvjen proboj.

„Razgovori su u toku…, optimističan sam ali treba imati strpljenja…Ne verujem da će za kratko vreme biti ostvarn proboj, ali pozitivino je da je dijalog obnovljen i da se razgovori održavaju”, naveo je.

Šib je rekao da očekuje da će saradnja Evrope i SAD na čelu s administracijom novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena biti pozitivna.

„Očekujem odličnu saradnju upravo oko Zapadniog Balkana ali Evropljani ne treba da imaju iluzije jer će Vašington od Evrope očekivati da preuzme više odgovornosti. Evropljani moraju da se angažuju i da se posvete tome”, dodao je nemački ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari